BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bővítés

Paks 2 - Még nincs sínen az erőműbővítés ügye

Megszületett a döntés: kiemelt beruházás lesz a Paksi Atomerőmű bővítése. Most már csak arról kell szavaznia az Országgyűlésnek, hogy egyáltalán lesz-e mit kiemelten kezelnünk. Arról ugyanis csak az év végén határoz, hogy kell-e nekünk egy vagy két új blokk.
2012.06.20., szerda 05:00

Igaz, egyfelől borítékolható az erre vonatkozó parlamenti szavazás eredménye, mert a honatyák már elfogadták az atomenergia hosszú távú szükségességét is kimondó energiastratégiát. Amiatt is sínen lévőnek tűnik a bővítés ügye, hogy az ország meghatározó politikai pártjai mindig is bővítéspártiak voltak, ahogyan a tekintélyes energetikai szakértők többsége is.

Nem véletlenül: mindössze lignitből vannak számottevő tartalékaink, az olajunk és a gázunk már gyors ütemben fogy, megújuló alapú energiatermelésünk felfutásának pedig gazdaságossági szempontok állítanak korlátokat. Marad az atomenergia, amely alaphelyzetben nem károsítja a környezetet, fűtőelemei pedig a világ számos helyéről beszerezhetők.

Másfelől viszont bőven van még nyitott kérdés. Ezek miatt az Országgyűlés év végi döntése nem egyszerűen arról szól majd, hogy kellenek-e nekünk új blokkok. Inkább arról, hogy akkor kellenek, ha megtaláltuk a módját, hogy a beruházás az ország érdekeit szem előtt tartva történjen, például a költségei arányosak legyenek a teherbíró képességünkkel, műszaki tartalmuk illeszkedjen villamosenergia-rendszerünk adottságaihoz, biztonsági megoldásai az elérhető legmagasabb színvonalat képviseljék.

Ehhez azonban tovább kell szűkíteni a Paksra alkalmas reaktortípusok körét, el kell dönteni, hogy mekkora részesedést kaphatnak, ha kaphatnak más beruházók a Paksi Atomerőmű 2-ben, határozni kell a finanszírozás módjáról, a tendereztetésről és még sok másról. Mégsincs tehát sínen a bővítés ügye. Az Országgyűlés csak akkor mond rá igent, ha kielégítő választ kap az előkészületeket felpörgető kormánybizottságtól az összes, ma még kételyeket támasztó kérdésre.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.