BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kiva

Még bejöhet a kiva, a kata

A NAV egy hete közzétett adatai szerint a kivára nagyjából 5 ezren, a katára pedig 47 ezren jelentkeztek be. A számok jelentősen elmaradnak a kormány előzetes, félmilliós becslésétől – bár figyelembe kell venni, hogy a kiva jelentkezési határideje csak január 15-én jár le. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint az adatok nem feltétlenül gyengék, az átjelentkezési hajlandóságot az újdonságtól való félelem mellett a sok változtatás miatti bizonytalanság is visszafoghatja.
2013.01.12., szombat 15:00

Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary elnök-vezérigazgatója
Ez csak a kezdet
„Az előzetes adatok alapján 55-60 ezer adózó választja majd a kisvállalati adókat, szemben a kormány által előzetesen becsült 500 ezres létszámmal. A becslés ugyan nem az adó bevezetésének első évére szólt, hanem hosszabb távra, de úgy tűnik, így is túl ambiciózus volt. A mérsékeltebb érdeklődés számos tényezővel magyarázható. Az új adók bevezetése során számos módosítás történt, ami a kiszámíthatóság ellen hatott. Új adók esetében az adóalanyok óvatosabbak, kivárják, hogyan működik az új adónem, nem volt ez másként eva 2002-es bevezetésekor sem. A kiva esetében kifejezetten mérsékelt az érdeklődés, ami a fentieken túl a forma komplexitásával és a magyarországi bérezési struktúrával magyarázható.”

Nyári Zsolt, a Mazars senior adó-menedzsere
Teszt év
„A magyar adórendszerben az adóalanyok már annak is örülnek, ha be tudják tartani a szabályokat. Ezért bizonytalanság tapasztalható minden olyan kérdésben, amely újdonságként merül fel az adózásban. Ezeknél az adóalanyoknál természetes reakció a várakozás, így kivárják, hogy a könnyítésként beharangozott és egyébként sok esetben kedvezőbb átalányadók esetében hol vannak a »buktatók«. Sokan 2013-ra mint egy teszt évre tekintenek, és majd csak akkor szánják el magukat a választásra, ha a tényleges tapasztalatok is alátámasztják az átalányadók hangoztatott előnyét. Emellett persze elképzelhető, hogy többen csak a hosszú decemberi pihenőt követően foglalkoznak érdemben az átlépés lehetőségével.”



Réczei Géza, a PwC Magyarország adó-osztályának igazgatója
Üzleti döntés
„Az előzetes számítások közel félmillióra becsülték a kata és kiva választóinak lehetséges körét; eddig mintegy 50 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Egyelőre nehéz valós képet kapni e választási arány indokairól, hiszen az új adózási módszerek választása elsősorban nem adózási kérdés, hanem egy üzleti döntés. Az adózónak ugyanis nem csak az adómértékét kell figyelembe vennie, hanem a bevételi és a működési, valamint alkalmazotti költség mellett az adminisztrációs terheket is. Nem véletlen tehát, hogy a NAV is felhívja a kata választásán gondolkodók figyelmét arra, hogy amennyiben alanyi mentességgel rendelkeznek az áfában, évi egy bevallásra csökkenthetik adminisztrációs kötelezettségüket.”

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke
Korai ítélni
„Korai két új adónemet ilyen korán megítélni. A kiva szabályainak nem kellett egyszerűnek lenniük, és sikerült is kissé bonyolulttá tenni őket. A kiva azonban már akkor eléri a célját, ha néhány ezer cég ezt választja. A kata választása csak a már működő vállalkozások számára volt fontos december 31-ig, a kiszervezhető, vagy amúgy is önálló tevékenységet végzők »katázás« felé való fordulása csak ez után várható. Az adóhatóságnak többet kellene tennie a félelmek és a tévhitek kezelése terén! A kormánynak pedig nyilatkozni kell arról, hogy mi fog történni a katásokkal 2014 után! Az emberek ugyanis választási évre »belógatott mézesmadzagnak« gondolják a katázást.”

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő, Ernst & Young
Újdonság
„Nem biztos, hogy kevesen választották az új adókat, hiszen a formai követelményeknek eleget tevő 500 ezer vállalkozás 10 százaléka már jelezte, hogy vált, a kiva esetében még nem járt le a határidő, az egyéni vállalkozókat célzó katára pedig év közben is át lehet jelentkezni. Nyitó évben ez nem rossz eredmény, korábban az evának is kellett idő a felfutáshoz. Visszatartó erő az újdonságtól való félelem lehet, de azt is figyelembe kell venni, hogy – a 2011-es statisztika szerint – a munkavállalók egyharmada minimálbérre volt bejelentve, és hogy az egyéni vállalkozók jelentős része nulla jövedelmű vagy veszteséges. Az ő terheiket az átalányadók nem feltétlenül csökkentik.”

VG-->

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.