BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GDP

Bill Gates: sok a probléma a szegény országok GDP-jével

A fejlesztési segélyekre szánt keretek jó időkben sem túlságosan bőségesek. A kormányok és az adományozók nem könnyen döntik el, hova koncentrálják forrásaikat. Miként dönthető el, hogy melyik ország kapjon kedvező hiteleket vagy olcsó vakcinákat, és melyek azok, amelyek akár saját programokat is indíthatnak?
2013.05.09., csütörtök 05:00

A válasz részben attól függ, hogy miként mértjük a növekedést és az emberek életkörülményeinek javulását. Az egyik vezérfonal hagyományosan az egy főre jutó GDP: az országban megtermelt áruk és szolgáltatások összértékének és a lakosok számának hányadosa. A GDP azonban a legszegényebb országokban nem biztos, hogy pontos indikátor, ami nem csupán a döntéshozókat és világbanki jelentések olvasóit aggasztja, de mindenkit, aki a statisztikai adatokat fel akarja használni ahhoz, hogy világ legszegényebbjeinek tudjon segíteni.

Már régóta meggyőződésem, hogy a GDP-adatok a gazdag országokban alulbecsülik a növekedést: nem a mérés bonyolultsága miatt, hanem azért, mert nehéz összevetni az egyes termékkosarak értékét a különböző időpontokban. Az USA-ban például egy enciklopédia a 60-as években nagyon drága volt, de azokban a családokban, amelyekben a gyerekek tanultak, komoly értéket képviselt. (Saját tapasztalatomból beszélek: sok-sok órát töltöttem a többkötetes World Book Encyclopedia olvasásával.) Manapság az internetnek hála, a gyerekek sokkal több információhoz jutnak hozzá, méghozzá ingyen. Hogyan jelenik meg ez a változás a GDP-ben?

A GDP számítása különösen nagy kihívást jelent Fekete-Afrikában. Morten Jerven, a Simon Fraser University munkatársa 4 évet töltött annak vizsgálatával, hogy az afrikai államok miként gyűjtik össze az adatokat, és hogy milyen nehézségekkel szembesülnek, amikor ezekből kiszámolják a GDP-mutatókat. Új könyvében, amelynek címe Poor Numbers: How We Are Misled by African Development Statistics and What to Do about It, erős érveket hoz amellett, hogy a korábban pontosnak tartott afrikai GDP-adatok messze nem azok.

Sok afrikai országban problémát jelent az önfenntartó gazdaságok mérése – emeli ki Jerven. Hogyan vesszük figyelembe annak a farmernek a termelését, aki a saját maga által termesztett növényeket fogyasztja el? Ha az önfenntartó gazdaságok súlyát szisztematikusan alábecsüljük, akkor az a folyamat, amely növekedésnek látszik – a gazdaság elhagyja az önfenntartás szintjét – igazából csak egy olyan állapotba való átmenet, amely statisztikailag könnyebben megragadható.

Vannak más problémák is a szegény országok GDP-jével. Több fekete-afrikai ország nem frissíti elég gyakran az adatait, így GDP-mutatóikból nagy és gyorsan növekvő ágazatok – milyen például a mobiltelefon-szektor – kimaradnak. Amikor Ghána néhány éve frissítette a módszertant, 60 százalékos GDP-növekedést regisztráltak. Sok ember nem értette meg, hogy pusztán statisztikai anomáliáról van szó, nem pedig a ghánai életszínvonal valóságos változásáról.

Emellett a GDP-számításnak többféle módszertana van, amelyekkel erősen eltérő adatokhoz juthatunk. Jerven ezek közül hármat említ: a Világbank által publikált (és a legszélesebb körben használt) World Development Indicators, a Penn World Table (University of Pennsylvani) és a Maddison Project (Groningeni Egyetem). Ezek ugyanazokat az adatokat használják, de más tényezők mellett az inflációt is eltérően veszik figyelembe. Emiatt az egyes országok besorolása komoly eltéréseket mutat: Libéria például Fekete-Afrika második, hetedik és 22. legszegényebb országa is lehet – attól függően, hogy melyik módszer szerint számolunk. Ráadásul nemcsak a sorrendben lehetnek eltérések: előfordulhat, hogy egy ország gazdasága ugyanabban az időszakban az egyik módszertan szerint bővül, a másik szerint zsugorodik.

Akkor semmit sem tudhatunk arról, hogy mi az, ami segíti (és mi az, ami nem segíti) a fejlődést? Egyáltalán nem. A kutatók már régóta támaszkodnak – többek között – a háztartások megkérdezésén alapuló statisztikákra. A Demographic and Health Survey például rendszeresen rögzít olyan adatokat, mint a gyermek- vagy a gyermekágyi halandóság. A közgazdászok emellett új technikákat is bevetnek, a fényforrások számának változása például műholdas felvételek alapján követhető. Ezek a módszerek sem tökéletesek, de a GDP-számításhoz hasonló aggályok nem merülnek fel velük kapcsolatban. Az általános életkörülményeket mérő mutatók – amilyen az egészségügyi és oktatási statisztikákat használó Human Development Index vagy a 10 indikátort követő Multidimensional Poverty Index – szintén nem tökéletesek, de újabb szempontokat kínálnak a szegénység megértéséhez. A vásárlóerő-paritást figyelembe véve a GDP-adatok az életszínvonalhoz igazíthatók.

Számomra mindazonáltal nyilvánvaló: komolyabb erőfeszítésekre lenne szükség ahhoz, hogy az alapvető GDP-adatokat rendbe hozzuk. Mint azt Jerven is hangsúlyozza: az afrikai statisztikai hivataloknak támogatásra van szükségük, hogy adataik pontosabbak lehessenek. Az adakozó kormányoknak és az olyan szervezeteknek, mint a Világbank, többet kellene segíteniük, az afrikai tisztségviselőknek pedig következetesen követelniük és használniuk kellene a jobb minőségű statisztikákat.

Nagy támogatója vagyok az egészségügyi és fejlesztési projekteknek. Minél jobb eszközeink vannak az elért fejlődés mérésére, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy ezek a valóban oda kerülnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Copyright: Project Syndicate, 2013.
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.