BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ukrajna

A világ tehetetlenül nézi, hogyan politizál egy nagyhatalom, ha engedik neki

2014.04.01., kedd 05:00

Amennyire nehézkesen mozog az Európai Unió a krími ügyekben, Oroszország rég nem látott lelkesedéssel kezdett neki a szisztematikus munkának. A Krím-félsziget a népszavazásnak álcázott bekebelezés után két héten belül villámgyorsan alakul át, s a moszkvai ígéreteket azonnali tettek követik.

A boltokban szinte mindenhol már csak rubellal lehet fizetni, Oroszország gondoskodik arról, hogy az árukészlet feltöltésével ne legyen gond, sőt, a terméklistát még bővítették is. A nyugdíjasoknak a korábbinál kétszer-háromszor többet visz majd a postás, hogy felzárkóztassák őket az orosz színvonalhoz. A krími államigazgatás 140 ezer dolgozójának május-júniusban emelik a fizetését. Csökkentik a repülőjegyek árát, ezzel ösztönzik az oroszokat, hogy a trendi bolgár és török utazások helyett már a nyáron minél többen üdüljenek a félszigeten. Néhány év múlva még több vendéget várnak, hiszen sok milliárdos turisztikai programot indítanak. Az idei orosz büdzsé módosításával 13 ezer milliárd rubelnyi dotációt kap a Krím és Szevasztopol. Ezzel együtt is 55 milliárd rubelnyira taksálják a krími terület költségvetési hiányát.

Van még ígéret. A sorköteles fiataloknak idén nem kell bevonulniuk az orosz hadseregbe, erre majd 2015-ben kerül sor. A Krímben maradt néhány ezer ukrán katonát nyíltan dezertálásra buzdítják, szívesen látják őket orosz egyenruhában a sajátos hazaárulást követően. Sokan már be is öltöztek, mondván, Kijev cserben hagyta őket, esélyt sem teremtettek arra, hogy megvédjék otthonukat.

Az pedig már nemcsak testvéri gesztus, hanem nyílt politikai provokáció, hogy hétfőn Szimferopolba érkezett Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, aki bejelentette, hogy megalakul a Krím-ügyi minisztérium. A folyamat beteljesedése majd az lesz, amikor Vlagyimir Putyin államfő is helyben fogadja a „hazatértek” hódolatát. A világ még néhány hete sem hitte el, hogy minderre sor kerülhet. A világ tehetetlenül nézi, hogyan politizál egy nagyhatalom, ha engedik neki.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.