– Miért fontosak a géntechnológiai kutatások?
– Az emberiség a 20. században megismerte a földi élet információját hordozó molekulát (DNS) és képessé vált annak módosítására. Tudományos és gazdasági szempontból ez fordulópont volt az emberi civilizáció jövőjét illetően, mert képessé váltunk arra, hogy a környező élővilág fajait mi magunk változtassuk meg a saját igényeinknek megfelelően. El kell ismernünk, hogy a géntechnológia eszköztára tudományos szempontból beláthatatlan lehetőségeket ad az emberiség kezébe. Nem szabad azonban összetéveszteni a tudományos jelentőséget a géntechnológia felhasználásával előállított kereskedelmi termékek gazdasági értékével. A géntechnológia alkalmazása a gyógyszeriparban, az orvosi diagnosztikában és a növénynemesítésben már elkezdődött. A mezőgazdaságban megindult a verseny a GM-fajták globális piacainak megszerzéséért. Azokat hívjuk transzgénikus növényeknek, amelyek minden sejtjükben tartalmaznak a géntechnológia módszerével bejuttatott idegen gént, vagy géneket, és ezen átvitt génekről vagy minden sejtjükben, vagy csak egyes szerveik, szöveteik sejtjeiben új, vagy módosított fehérjét, illetve fehérjéket termelnek.
– Biztos, hogy a GM-fajták termesztése versenyelőnyt jelent?
– Különböző kutatók és szakemberek részéről gyakran hallhatók és olvashatók olyan megtévesztő és szakmailag nem helytálló nyilatkozatok, hogy a magyar gazdák versenyhátrányba kerülnek azokkal az országokkal szemben, ahol a GM-fajták termesztése engedélyezett. A 175 millió hektár magyar szemmel óriási terület, de a globális termő-területnek körülbelül 11 százaléka, tehát a Földünk termőterületének 90 százalékán még nem termelnek GM-fajtákat. A világon jelenleg csaknem harmincban termelnek GMO-t, ami a világ országainak mindössze 15 százaléka. A 175 millió hektárból az USA-ban van 70 millió, ami a globális terület 41 százaléka. A GMO-t termelő első tíz ország összes területe 157 millió hektár, tehát a globális termőterület 92 százaléka tíz országban található (USA, Brazília, Argentína, India, Kanada, Kína, Paraguay, Pakisztán, Dél-afrikai Köztársaság, Uruguay). AZ EU-ban összesen 100 ezer hektáron termesztik a MON 810 GM kukoricát, és ebből 80 ezer hektár Spanyolországban van. A fennmaradó négy országban a termőterület csak néhány száz, vagy ezer hektár. A jelenlegi 170 millió hektár területen is 1996-tól ugyan annak a négy növényfajnak (kukorica, gyapot, repce és szója) transzgénikus fajtáit termesztik.
– Globális szabadalmak gátolják a szabad versenyt?
– A GM-fajták globális szabadalmai megakadályozzák a szabad versenyt a multinacionális és a nemzeti (lokális, regionális) vállalatok között. A transzgénikus fajták, a génkonstrukciók és azok minden eleme, maga az ötlet, és a megközelítés is, globális szabadalommal védett. Emiatt a hagyományos nemzeti vagy magán nemesítő cégeknek, esélyük sincs arra, hogy valaha is versenyképes, saját fejlesztésű GM-fajtát állítsanak elő. A szabadalmak ugyanis minden utat lezárnak, ami egy hasonló tulajdonsággal rendelkező fajta előállítást tenné lehetővé. A jövőben a GM-terület az USA államaiban már nem, vagy csak kismértékben növelhető, tehát a nagy globális cégeknek új piacokat kell keresniük (például Európában), ha termelésüket növelni szeretnék.
– Mi az oka annak, hogy az EU-ban nem, vagy csak kis területen termesztenek GM fajtákat?
– Az EU-ban az elővigyázatosság elve érvényesül. Az alapelv az, hogy minden GM fajta veszélyes, és a bejelentőnek kell bizonyítania, hogy nem az. Nem meglepő ezért, hogy az elmúlt 15 évben az EU-ban összesen csak két szántóföldi növényfaj egy-egy géntechnológiai módosítását engedélyezték termesztésre. Az európai moratórium feloldása után az egyes országokon belül mozgalmak indultak a GMO-mentes régiók, gazdaságok, falvak létrehozására. Németországban 2010-ben már több mint 1 millió hektáron gazdálkodó 30 ezer farmer, továbbá 198 régió, valamint 235 város és község nyilvánította magát GM-mentesnek. Magyarországon két régió, öt megye és hetvenhat község nyilvánította ki GMO-mentességét. A növényi géntechnológia, mint új kutatási és fejlesztési irány által előállított termékek (GM-fajták és hibridek) valóban több sebből véreznek, félkész termékeknek tekinthetők és termesztésük sokféle kockázattal jár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lehetne előállítani olyan új GM-fajtákat és hibrideket, amelyek valóban a fejlődést szolgálják, az emberiség valós igényeit elégítik ki és veszélytelenek a környezetre, valamint a fogyasztókra.
– Mi e téren a kutatás iránya?
– A jelenleg termesztett GM-fajták tudományosan ugyan nagy jelentőségű, de még gyerekcipőben járó technológia első piacképes, félkész termékei. A hazai moratórium mind tudományos, mind gazdasági szempontból indokolt és jogos. Folytatnunk kell a növényi géntechnológiával kapcsolatos kutatást és oktatást, valamint szakemberképzést, hogy az elméleti és gyakorlati ismeretekben, technikákban az ország nemzetközi szinten maradjon, valamint képes legyen a társadalom számára már elfogadható GMO-technológiák átvételére, alkalmazására és továbbfejlesztésére.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.