BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
munka

Egyszerre lesz cél a teljes foglalkoztatás és a leépítés is

2014.06.06., péntek 05:00

A Magyar Postánál, úgy látszik, még nem hallottak a kormány legújabb céljáról, miszerint arra kell törekedni, hogy akinek a piac nem tud munkát adni, annak biztosítson az állam. Ez a teljes foglalkoztatást jelenti. Az állami vállalattól ennek ellenére folyamatosan küldik el az embereket. Pedig az ország egyik legnagyobb foglalkoztatójának illene jó példát mutatni. Ehelyett olyan szakkifejezéseket használnak, mint versenyképesség és költséghatékonyság.

Ez így nem fog menni. Vagy teljes foglalkoztatás és akkor az elmúlt években kirúgott több ezer postás állását azonnal újra fel kell tölteni, vagy versenyképesség és akkor sajnos folytatni kell a leépítést. Úgy tűnik, hogy a Magyar Postánál csupán két dologgal van állandóan probléma. A levelekkel és a létszámmal. Túl kevés a levél és túl sok a postás. Eleve probléma, hogy a hatalmas adminisztráció miatt egy fizikai dolgozóra jut legalább egy szellemi dolgozó is. Ezt persze még azokból az időkből örökölték, amikor szintén a teljes foglalkoztatás volt a cél. Ez persze nem csak a Postára igaz, más állami vállalattól és a közigazgatás milliónyi hivatalából is ki lehetne úgy rúgni az emberek felét, hogy másnap minden zökkenőmentesen folytatódna. Ez persze nem lehet cél, mert az állami alkalmazottak döntő többsége alkalmatlan arra, hogy a magánszférában huzamosabb ideig dolgozzon. Így csak a segélyezettek vagy a közmunkások száma nőne.

A megoldás természetesen a privatizáció és a nagyobb verseny lenne. Egy magántulajdonos nem venne figyelembe nemzetgazdasági szempontokat, hanem modern szolgáltatást nyújtana pont annyi alkalmazottal, amennyivel szükséges. A nagyobb verseny pedig több céget jelentene a liberalizált piacon, így a leépített embereknek is lenne esélyük más munkahelyre átszerződni. Lázár János azonban a minap egyértelműen leszögezte, hogy nem tervezik a posta privatizációját. Vagyis egyszerre lesz cél a teljes foglalkoztatás és a leépítés is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.