BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
energia

Még a keleti nyitáson buzgólkodó honfitársaink kezében is megáll a kanál

2014.07.09., szerda 05:00

Mindig már éppen temetném a magyar gáztőzsdét, amikor hopp, születik rajta egy kötés. Tavaly az első (és utolsó) hoppra az ősz végéig kellett várnom. Az idén is volt, hogy hónapok teltek el két félénk ügylet között, de már így is a tizenegyedik tranzakciónál tartunk! Tegnap ráadásul több, vagy majdnem több gáz cserélt gazdát a CEEGEX-en, mint amennyi addig, összesen. Ideje beszerezni egy nagyobb kapacitású szervert.

Mégsem tréfa ez. A gáztőzsde létrehozása pénzbe került, ugyanakkor viszi a pénzt a fenntartása is. A nem túl szapora tagsága is szeretné, ha megtérülne valami a befizetett tagdíjából. A hosszú távú szervezett piacnak hét, a másnapinak nyolc tagja van, és nincs híre, hogy újabb klubtag belépése miatt készülnének pezsgőt bontani.

Van, aki szerint a magas hazai gázszállítási és gáztárolási tarifák miatt nem vonzó az országba gázt hozni és itt azzal tőzsdézni. Mások azt mondják, hogy nem a tarifákon múlik, mert egy gáztőzsdén papíron ötször-hatszor több szénhidrogén cserél gazdát, mint ténylegesen. Megint mások úgy vélik, az vinné igazából előre a tőzsde ügyét, ha olyan résztulajdonosa is lenne, amelyik a saját gázával pezsdíthetné a forgalmat.

Vagyis a Gazprom, de amikor felmerül az orosz gázóriás tulajdonszerzésének a lehetősége, még a keleti nyitáson buzgólkodó honfitársaink kezében is megáll a kanál.

Vannak azután, akik türelemre intenek: időt igényel a CEEGEX beérése. Egyre több országgal van gázvezetéki összeköttetésünk, nagyok a tárolókapacitásaink, újabb gázcsövek – mit csövek? áramlatok, gázfolyosók! – szelik majd át az országot. Olyan régiós gázközponttá válunk, amilyet még senki se látott! És ezzel persze, felpörög a gáztőzsde is.

Nekem ez nagyon tetszene. Lesem tehát a CEEGEX honlapját. A legapróbb előrelépést is értékelem. Februárban például új székházba költöztek.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.