BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ukrajna

Putyint láthatóan nem viseli meg az ukrajnai válság

2014.07.17., csütörtök 05:00

Ukrajnával kapcsolatban mindenki mindenkit nyugtat. Legutóbb a tegnapi uniós csúcs előtt Angela Merkel német kancellár telefonon mondta az ukrán elnöknek, hogy nyugalom, az Európai Unió Kijev és Petro Porosenko pártján áll. Merkel volt egyébként az is, aki Rio de Janeiróban a foci világbajnokság döntője előtt leült ebédelni Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Sajtóhírek szerint kedélyes légkörben beszélgettek, elmondták egymásnak, hogy a békés megoldás hívei, ami még Moszkvát nézve is igaz lehet. Hiszen a Krím félsziget népszavazósdis Oroszországhoz csatolásakor sem dördültek baráti lövések. Különben Putyin számolhatott be Merkelnek arról, hogy éppen Porosenko úrék készülnek erőszakkal visszavenni a Krímet. Most akkor mi van?

Putyint láthatóan nem viseli meg az ukrajnai válság, nem tart az unió újabb szankcióitól. Magabiztos. Talán eléje tették az orosz hírügynökségi jelentést, miszerint az EU 28 tagállamából kilenc is azon töprengett, hogy kereskedelmi vonalon nem érdemes Moszkvának menni, mert azt jelenleg semmi sem indokolja. Az Oroszország elleni szankciókkal amúgy egy sor országban érdemben nem foglalkoznak. Erről az elnök éppen Brazíliában győződhetett meg, ahol a BRICS-országok, Brazília, Oroszország, Kína, India és Dél-Afrika vezetői tanácskoztak. A téma nem az ukrajnai válság volt, hanem az, hogyan szállhatnak szembe a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal. Például úgy, hogy szerény 100 milliárd dolláros tőkével új befektetési bankot alapítanak, a fejlődő országok gazdaságait finanszírozzák, hadat üzennek a nyugati hitelpolitikának. Segíts magadon, ha a Nyugat nem teszi.

Az orosz államfő népszerűsége hazájában változatlanul az egekben, már 80 százalék felett van. A mutatón az sem csökkent, hogy a krími fejlesztések miatt a távol-keleti régiókban nagyberuházásokat ütemeznek át. Most máshová kell a pénz. Amíg a Kreml régi baráti és üzleti kapcsolatait erősíti, Kijev képtelen látványosan előre lépni. Pedig az ukránokat – úgy tudom – az Európai Unió támogatja.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.