BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
devizahitel

Irigylem a devizahiteleseket

2014.08.25., hétfő 05:00

Ismét rekord veszteséget könyveltek el a bankok. Nem volt meglepő, számítottam rá, hiszen korábban már több hitelintézet bejelentette, mennyi céltartalékot különített el a mostani adósmentő csomagra, és azt is lehetett tudni, emiatt melyik bank mekkora veszteséggel zárta a negyedévet. A számla még lehet magasabb is ennél, meg persze alacsonyabb is attól függően, hogyan zárulnak majd a most induló perek az egyoldalú szerződésmódosításokról.

A sejtésem az, hogy a bankok és pénzügyi vállalkozások nem fognak jól kijönni ezekből a jogvitákból, és kénytelenek lesznek fizetni. A folyamat már eleve erőltettetnek tűnik, hiszen a vonatkozó jogszabály is abból indult ki, minden egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen.

A bankoknak csak kevés időt hagytak, hogy benyújtsák a kereseteiket, amelyeket időnként nevetséges okokra hivatkozva dobál vissza a bíróság. Az első tárgyalást elbukta a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet az állammal szemben.

Ha hasonlóan alakul a többi tárgyalás is, a pénzintézetek valószínűleg fizetni fognak majd, hiszen még a jegybank is úgy kalkulál, hogy 600-900 milliárd forintba kerül majd nekik ez a csomag. Azok pedig, akik az elmúlt tíz évben devizahitelt vettek fel, és kimaradtak a végtörlesztős buliból, hamarosan kompenzációt kapnak. Kevesebbet ugyan, de egy kis pénzt azok is kaphatnak majd, akik forinthitelt vettek fel időközben.

Lehet, hogy a hitelezés meg a GDP egy kicsit majd visszaesik, de mindegy, most van miből. A bankok elúszott sajáttőkéjét is pótolni kell, de ezt majd megoldják a részvényesek pénzéből, ahogy eddig. Kicsit fáj persze, hogy az MKB megvásárlása után most már a nagy részvényesek között ott van a magyar állam is.

Meg persze az is fáj, hogy én annak idején nem voltam elég bátor, hogy svájci frank hitelt vegyek fel, mert így sosem nyerek semmit, csak fizethetem a cechet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.