BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
mezőgazdaság

A természet kegyes volt

2015.03.03., kedd 05:00

Adott a jó termőföld, a kedvező klíma, alapvetően jók a természeti adottságok ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképes legyen. S hogy mi kell ahhoz, hogy az elméleti lehetőség valósággá váljék? A Világgazdaság múlt heti konferenciáján a legtöbben a tudást említették, de az együttműködés fontosságáról is szó volt. Az agrárágazatba a következő hétéves ciklusban több EU-forrás áramolhat, mint az előző hét évben. Bár egy év már eltelt pályázatok nélkül, de mégis úgy látszik, összességében a versenyképesség javításának nem a pénzhiány lesz a legfőbb akadálya. (Egy-egy termelőnél vagy termelési ágnál a forráshiány ugyanakkor nagyon is égető lehet.) Persze, az sem mindegy hogy az európai milliárdokat mire költjük, hiszen ez is félreviheti az ágazat fejlődését.

Hallottak mostanában gépkereskedőt panaszkodni? – hangzott el a költői kérdés, jelezve, az elmúlt évben látványosan megnőtt a magyar termelők gépbeszerzése. Vagyis az ágazatban már ott van a korszerű technika. Talán túlságosan is sok van belőle – szólt el egy halk közbevetés. Mert kell a technika, fontos a legújabb technológia, de hogyan lehet gazdaságosan üzemeltetni egy túlgépesített gazdaságot, ha egyébként nincs meg a szükséges üzemméret? De hogyan legyen meg? Hát úgy, hogy több gazdaság összefog, s együtt használják ki a korszerű technika adta lehetőségeket. És összeállnak beszerzésekre, meg értékesítésre is, mert ez mindenkinek az üzleti érdeke. Ahogy azt Móricka elképzeli... A konferencián kiderült, hogy amint a magyar gazdaság egészében, úgy a mezőgazdaságban sem jellemző az együttműködés. A bizalmatlanság sokkal inkább. S ez az elmúlt években inkább nőtt, mint csökkent.

Tudás nélkül sincs versenyképes mezőgazdaság – ebben is egyetértettek a résztvevők. Érdekes módon abban már nem, hogy megvan-e, meglesz-e ez a tudás. Volt, aki optimistán állította, a családi gazdaságokban zajló generációváltással a fiatalok behozzák a gazdálkodásba azt az ismeretanyagot, ami ismét felpezsdíti az ágazatot. Ha helyzetbe kerülnek, beindulnak a kedvező folyamatok. Más viszont azt állította – saját tapasztalatát idézve –, hogy a jövő versenyképes mezőgazdaságához szükséges korszerű tudás a fiataloknál is hiányzik. Az oktatási rendszer csődöt mondott. A más ágazatokból is érkező vészjelzések azt sejtetik, a magyar oktatási rendszer rég nem látott válságát éli.

Vannak persze biztató jelek, de összességében a magyar oktatást – rendszerét, színvonalát, irányvonalát – a magyar gazdaság-társadalom leszakadó ágazataihoz szokták mostanában sorolni. S ez több mint aggasztó. Alaptétel, egy nyersanyagokban és energiában szegény kis országban az emberek fejébe érdemes beruházni. A piacképes tudással van esély a versenyképes gazdaság megteremtésére és a jólét növelésére.
Magyarország most nem itt tart, GDP-arányosan az oktatásra fordított kiadás folyamatosan csökken. 1992-ben ez még 6,5 százalék volt, 2011-ben 4,71, 2013-ban 4,1 százalék volt. Ez az arány az EU-átlag alatt van.

Ellenérvként elhangzik, hogy az oktatás minősége sem csak a pénzen múlik. Magyarországon azonban egyre inkább azon. A többi feltétel csak ezután következne. Nagy a baj, de úgy látszik nem akkora, hogy egy valódi nemzeti szembenézés következzen. Az már kiderült – még ha hivatalosan ez nem is elfogadott megállapítás –, hogy úgy nem lehet egy oktatási rendszert eredményesen működtetni, ha kormányról kormányra változik a stratégia, a követendő irány. Az oktatásban kell a kormányokon átívelő szisztematikus építkezés. (Ez a gazdaságpolitika egészére is igaz). Amíg ebben nincs egyetértés, addig nincs esély a hosszú távon is működő, konzisztens oktatáspolitikára. Így ahány kormány, annyi oktatáspolitika. Folyamatos a változtatás. Közmegegyezés, szakmai egyetértés nélkül.

Az agrárkonferencián a tudás, vagyis az oktatás csak egy példa volt arra, ahol közmegegyezés kellene a követendő útról. Sürgősen. Ehhez azonban először együttműködni kellene. Szóba állni egymással. Vitatkozni, érvelni, meghallgatni a másikat. Ettől messze vagyunk. Igaza lehet annak a résztvevőnek, aki azt monda: a magyar mezőgazdaság esélyeit csak mi tudjuk elrontani. A természet kegyes volt hozzánk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.