BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Budapest

Nagypályás játékok

2015.06.26., péntek 05:00

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpia rendezésére, majd Tarlós István arról beszélt, hogy a pénzhiány miatt járatritkítások lehetnek a BKV-nál.

Az olimpiáról álmodó városok négy csoportba oszthatók. Az elsőben azok vannak, akiknek a számára ez a gazdagok játéka: Boston, Hamburg és Párizs is ilyen a mostani indulók közül. Utánuk jönnek a nem túl gazdag, ám a sportban megkerülhetetlen szereplőnek számító helyek: legutóbb Athén kapott így olimpiát, de nem jogtalanul vágyik a rendezési jogra Róma sem. A harmadik kör azoké, akik egy későbbi pályázat sikerét akarják megalapozni, és bedobni a nevüket a köztudatba. Erre jobb példa a hatodszor próbálkozó Isztambulnál nem is lehet. Végül vannak a diktatúrák és a populista kormányok vezette demokráciák, amelyek a rendezés ötletével próbálják nagynak mutatni magukat (a 2022-es téli olimpiát Almati vagy Peking fogja megrendezni). A magyar helyzet világosnak látszik: a politikusok arról beszélnek, hogy a második kategóriába tartozunk, de valójában azért küzdenek, hogy a harmadikba kerüljenek a negyedik helyett.

Jó volna-e nekünk pályázni, netán nyerni? Túl könnyű volna itt elmenni a „hány lélegeztetőgépet lehet ebből venni” olcsó populizmusába vagy az „olimpiarendezés=nagy nemzet” hamis pátosza felé. A PwC megvalósíthatósági tanulmánya – pontosabban annak nyilvánosságra hozott százoldalas összefoglalója – maga a hurráoptimizmus: nettó 774 milliárd forint költség, 2984 milliárd forint bevétel. Ha ez így volna igaz, akkor 1984 óta a mienk volna az első olimpia, amely nyereséges (és a ’84-es is nagyrészt magánpénzből jött össze). Párizs mostani árfolyamon számolva több mint 1800 milliárd forintos, Boston pedig 1300 milliárd forintos költséggel számol, vagyis messze alattuk vagyunk. Csakhogy a tanulmány részletei alapján már nem lehetünk ennyire optimisták: nemes egyszerűséggel kihagyták azokat a fejlesztéseket, amelyeket az olimpia nélkül is meg kellene valósítani. Olyan tételekről van itt szó, mint egy új déli Duna-híd, a ferihegyi gyorsvasút vagy épp a BKV szinte komplett járműparkjának lecserélése. Az is kérdéses, hogy a nagy stadionlázban elkészülő, 2024-re már öt-tíz éve üresen kongó stadionokat mennyi pénzből lehet majd akkor fenntartani. A tanulmány azzal számol, hogy az EU-források aránya 35 százalékos is lehet, csakhogy Brüsszeltől legfeljebb a nem közvetlenül olimpiarendezési célú fejlesztésekre kérhetnénk pénzt. Persze vannak nyereségek, amelyek nem mérhetőek feltétlenül pénzben, és ebből a szempontból az olimpia presztízse valóban hatalmas érték. De lehetünk szkeptikusak: már csak azért is, mert a 2017-es vizes-világbajnokságunk az első kapavágáselőtt a duplájára drágult.

Sokat emlegetik az Agenda 2020-at: ez az elképzelés tenné lehetővé a kisebb, gazdaságosabb, Európára szabott olimpiák megrendezését. Ez a valóban jó elképzelés Budapestnek arra mindenképp esélyt ad, hogy a rajtvonalra odaálljon. Csakhogy számolni kell azzal az egyszerű alapvetéssel is, hogy aki gazdag, az könnyebben spórol. Ha gazdaságos olimpiát kérnek, az nemcsak azt jelentheti, hogy Budapest a végső pénzügyi határáig elmenve rendezhetne egyet, hanem azt is, hogy Hamburg vagy Párizs megszervezhetné az egészet, miközben nem roppan bele.

De egyáltalán, van értelme mindennek? Tényleg elhiggyük, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) majd a pályázat minősége alapján dönt? (Persze, van, aki még azt is elhiszi, számít, hogy nyolcadikok vagyunk az összesített éremtáblázaton.) Gondoljuk, hogy a NOB nem úgy működik, mint a FIFA, és azt, hogy soha nem fog onnan kibukni a futballbotrányokhoz hasonló ügy? Ha „nem” a válasz, akkor itt az ideje bemutatni egy nagyon jó vizes-vb-t, perfekt előkészületeket a 2020-as foci-Eb pesti meccseire, és legalább egy időre elkészülő nagyberuházást. Ha „igen” a válasz, akkor ne legyenek illúzióink, hogy mibe vágunk bele.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.