BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
privatizáció

Új osztás - Lehet-e ángyáni birtokpolitikát folytatni Ángyán nélkül?

2015.08.19., szerda 05:00

Lehet-e ángyáni birtokpolitikát folytatni Ángyán nélkül? Látszólag igen, hiszen a kormány intézkedéseivel a nagybirtokoktól igyekszik elszedni a földet és a támogatást, amelyet a kisebbeknek ad. A földkorlátozás újraszabja a bérleti piacot, míg az új földosztás több százezer hektárt tulajdonba is adna. Ez alapján a kormány Ángyánabb Ángyánnál is. De miért szorult ki mindebből éppen akkor, amikor látszólag az ő elképzelései válnak valóra? Alighanem azért, mert a kormányzati kommunikáció és gyakorlat nem ugyanaz. Az állami földekkel eddig történtek trafikos kicsengésűek: miközben tagadhatatlanul kaptak olyanok is földet szép számmal, akik valóban megtestesítik a kormány által preferált kisbirtokost, mellettük a szemünk előtt híztak már minimum középbirtokossá olyanok is, akiknek a földműveléshez nem volt korábban több közük, mint Simicska Lajosnak vagy Leisztinger Tamásnak.

A kommunikáció és gyakorlat következő próbája a 400 ezer hektáros földosztás lesz. Az, hogy ez a földmennyiség mennyire lesz képes valóban a kisbirtokosokat erősíteni. Ők vagy a nagybirtokosok, illetve a nyomukba tartók lesznek-e az igazi haszonélvezői ennek a privatizációnak? Ángyánnak az volt a baja, hogy elsősorban nem a fejlődő kisbirtokosokat látta gyarapodni, hanem az új földesurakat, amihez az ő programja csak afféle fügefalevél volt. A kormány által megvalósítani kívánt földbirtokszerkezetben vannak a visszanyesegetett korábbi nagybirtokosok, az általa felhizlalt új nagybirtokosok, valamint a kirakatba állított kisgazdák.

Ez azonban még nem agrárprogram, pusztán birtokpolitika. A kormány a létező agrárstruktúrát erőltetett menetben igyekszik lebontani, miközben a helyébe egyelőre nem képes felépíteni ilyen ütemben egy működő másikat. A valódi présbe azok a középgazdaságok kerülnek, amelyek nem is milliárdosok latifundiumai, de nem is kisgazdaságok. Ők már elég nagyok ahhoz, hogy bekerüljenek a visszaszorítandók közé, viszont nem elég erősek ahhoz, hogy ekkora politikai hullámverést átvészeljenek komoly veszteség nélkül. A bökkenő csak az, hogy a magyar agrártermelés nagyon jelentős része az ő vállukon nyugszik.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.