BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
autóipar

Ki áll a szalag mellé?

2015.09.16., szerda 05:00

Ideje hozzászoknunk, hogy a világ autóipara európai csúcsrendezvényének, a most nyíló Frankfurti Autószalonnak a hírei nem egyszerűen arra jók a magyaroknak, hogy a módosabbak elkezdjenek gondolkozni az új autójukon, a szegényebbek pedig azon, milyet vennének, ha lenne annyi pénzük.

1990 óta a térségünkben felépült közép-európai Detroit országai ezt a szalont – vagy éppen a genfit – azzal a szemüveggel nézhetik, hogy mit hoznak az ott látottak a járműiparuknak. Ami ugyanis ma ott újdonság, az holnap valamelyik itteni gyártósorról gördülhet le, a bemutatott technikai fejlesztések valamelyik hazai beszállítónál készülnek.

A magyar gazdaság szerkezetének átalakulása során egyértelműen az autóipar vált a motorrá, annak minden jó és rossz következményével együtt. Magyarország eddig ennek alapvetően a jó oldalát tapasztalhatta meg. A rendszerváltás után közvetlenül, majd a 2008-as gazdasági válság után is járműipari nagyberuházások segítettek lendületet adni a gazdaságnak. Ahogy alapvetően most is ezeken, illetve a köréjük épült beszállítókon múlik az exportunk, GDP-nk dinamikája.

Azt még nem tapasztaltuk meg igazán, mi van akkor, ha masszív dekonjunktúra alakul ki az ágazatban. Jól tesszük, ha nem vágyunk megismerni ezt.

Azzal a gondolattal azonban érdemes megbarátkozni, hogy mi van akkor, ha ki kell tennünk a „Megtelt” táblát, mert megfelelő munkaerő híján nem tudjuk befogadni az új járműipari beruházókat. Ez sok településen és cégnél már ma is valóság. Ha ezen nem tudunk változtatni, akkor újra eljutunk oda, hogy a frankfurti autószalon csak nyálcsorgatásra lesz jó nekünk, és nem arra, hogy megbecsüljük, mit profitál majd az ott látottakból a magyar járműipar.

A problémánk nem egyedi, a nagy cseh iparvállalatok minimum ötezer szakképzett menekültet tudnának alkalmazni akár holnap. Mit is mondott Andrej Babiš cseh nagytőkés és miniszterelnök-helyettes? „Nem értem, miért van ez így. A cseh cégeknek várniuk kell az ukrán munkásokra, miközben ezrek kószálnak Európában papírok nélkül azzal az egyetlen céllal, hogy Németországba mehessenek.”

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.