BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NHP

Mi jön az NHP után? Hamarosan kiderül!

2015.10.15., csütörtök 17:23

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2013-ban elindított Növekedési Hitelprogrammal (NHP) nagymértékben hozzájárult a vállalkozások finanszírozási lehetőségeinek bővítéséhez; eddig közel 1715 milliárd forintnyi forráshoz jutott a programban részt vevő több mint 26 ezer kis- és középvállalkozás. Az MNB a jelenlegi tervek szerint 2016-ban kifuttatja kedvező refinanszírozási konstrukcióját – írja Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója és Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Világgazdaság pénteki számában megjelenő közös cikkében.

A szerzők rámutatnak, hogy az NHP fokozatos kivezetésével egyre nagyobb teret nyernek az EU-s források a vállalkozások finanszírozásában. A jelen ciklusban az uniós támogatások 60 százaléka közvetlen gazdaságfejlesztésre irányul, ezen belül is jelentősen nő a hitelintézeti szektor aktív közvetítői szerepvállalását igénylő visszatérítendő források (refinanszírozási és kockázatmegosztási konstrukciók) aránya. „Ezért is fontos, hogy a gazdaságpolitikusok és a bankrendszer szereplői közösen találják meg azt az új utat, amely az NHP utáni időszakban is biztosítja a magyar gazdaság számára a stabil, elérhető forrásokat” – írja Balog Ádám és Nagy Márton.

Normál gazdasági helyzetben a pénzintézetek alapvető üzleti érdeke a hitelezés dinamikájának bővítése, ugyanakkor a jelenlegi helyzet ennél bonyolultabb: a hitelezési volumen bővítésének kapcsán keresleti és kínálati problémák is azonosíthatók. A hitelkeresletet a visszafogott beruházási kedv, illetve a bürokrácia nagysága, míg a kínálatot az elérhető források mennyisége és az alacsony kockázatvállalási hajlandóság korlátozza – mutat rá az MNB alelnöke és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Továbbá a hitelfelvétel egyik neuralgikus pontja a finanszírozó által elvárt biztosítékok megléte, amely problémának a kezelésében kiemelt szerepet kaphatnak a széles vállalkozói kör számára elérhető garanciatermékek.

A Világgazdaság pénteki számából az is kiderül, hogy szerzők szerint miként lehetne gyorsabb gazdasági növekedést elérni az NHP kifutása után.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.