BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Csányi Sándor

Csányi: az OTP-t rosszul érinti az ingyenes készpénzfelvétel

Csányi Sándor szerint jelentősen élénkíti a hitelpiacot a kormány lakáspolitikája. Az OTP Bank vezetője az EU-források gyorsított felhasználását is pozitívan értékeli.
2016.04.18., hétfő 05:00

Miért hívták meg Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a közgyűlésre?
– Ez nem újdonság, minden évben meghívjuk a gazdasági élet egyes fontos szereplőit. Azt gondoltam, most, hogy egy gazdasági fordulat következett be, különösen fontos, hogy ne csak én, hanem a nemzetgazdasági miniszter is megnyugtassa a befektetőket arról, hogy jó irányba haladunk.

Mit gondol azokról az intézkedésekről, amelyek eddig ismertek lettek a költségvetésből?
– Az otthonteremtési kedvezmény, az áfacsökkentés mind kedvező a számunkra, és várjuk, hogy a növekvő EU-s források a vállalati hitelezés területén is növekedést hozzanak.

A készpénzes tranzakciók arányának csökkentésével kapcsolatos tervekről mi a véleménye?
– A bankok számára a legdrágább tranzakciók a készpénzesek, de nem kényelmesek a felhasználók számára sem. Ráadásul nemzetgazdasági szempontból sem hasznos a túlzott készpénzhasználat, hiszen ezzel kerülhető ki legjobban az adófizetés. A bankok számára a készpénzforgalom csökkenése előnyös lenne, hiszen a költségek csökkennének, a forgalom pedig növekedne. Az, hogy két pénzfelvételt minden ügyfél számára ingyenesen kell biztosítani, nemcsak bevételkiesést jelent, de költségei is vannak, sőt illetéket is kell utána fizetni. Ez minket különösen rosszul érint, mivel sok olyan ügyfelünk van, akinek a havi két ingyenes készpénzfelvételen kívül nincs is más tranzakciója.

A lakáshitelezésben és a támogatásokban mire számítanak az idén?
– A lakáspiac jelentősen élénkülhet. Tavaly 26-27 százalékos volt a piaci részesedésünk az új lakáshitelekből, ez az idén sem fog változni. A teljes piacon 470 milliárd forintnyi új lakáshitel kihelyezésére számítunk. A CSOK-ban jelenleg 75 százalékos a piaci részesedésünk.

A hitelközvetítői jutalékok csökkentése milyen hatással lehet a piacra?
– Indokolt volt a jutalékok csökkentése, reméljük, ez az igények benyújtásán nem látszik majd. Ha a bankszektor költségei csökkennek, akkor a hitelek kamata is csökkenhet, hiszen ezek a költségek beépültek a kamatokba.

A nem teljesítő hitelekkel mik a terveik?
– Az arányuk csökkent, és a fedezettségük nőtt. Vállalati hiteleknél a MARK Zrt. nagyon jó intézmény arra, hogy átvegye a nem teljesítő hiteleket. Mi is kapcsolatban állunk velük. A lakossági hitelek esetében az OTP az OTP Faktoringon keresztül elsősorban a saját behajtást részesíti előnyben.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.