BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump

A feltörekvők idei éve

2017.01.07., szombat 08:00

Az átlagos megfigyelő azt gondolhatja, hogy 2016 csalódást keltő év volt a feltörekvő piaci országok számára. Valójában közülük néhány ország az év legjobb befektetési hozamait produkálta, miközben bizonyos fejlett piacok rosszul teljesítettek. Ha egy brit, akinek pénzügyi kötelezettségei vannak Brazíliában, az összes brazil reálját az év elején fonttal fedezte volna le, akkor a befektetésének közel 50 százalékát elvesztette volna.

Valójában nem Brazília az egyetlen olyan feltörekvő ország, amelynek piaca a vártnál jobban teljesített 2016-ban. Könnyen lehet azonban tévedni, hiszen több mint 15 évvel azután, hogy megalkottam a BRIC elnevezést Brazília, Oroszország, India és Kína jelölésére, az emberek még mindig egy kalap alá vesznek különböző helyzetben lévő országokat a „feltörekvő piacok” kategóriájában.

Ennek a megközelítésnek nincs értelme: a „feltörekvő” jelző egyáltalán nem alkalmazható például Dél-Korea esetében, amelynek egy főre jutó GDP-je megközelíti az eurózóna kevésbé gazdag országainak mutatóját; vagy Kína esetében, ahol az Egyesült Államok legikonikusabb cége, az Apple több terméket ad el, mint az USA-ban. A legsikeresebb befektetők egy ideje talán már rájöttek erre, ám másoknak ezt még fel kell ismerniük 2017-ben.

Jelenleg a jövő évre vonatkozó feltörekvő piaci kilátások azzal számolnak, hogy a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump leendő adminisztrációja alatt az USA expanzív fiskális élénkítő politikát folytat, és a Fed szigorítja majd a monetáris politikát. Ez erősíti majd a dollárt, ami kiterjedt problémákat okozhat a feltörekvő piacokon.

Ám négy oka is van annak, hogy kételkedjünk a hagyományosan elfogadott sémákban. Először is, miközben a piacok Trump győzelme óta jól teljesítenek, a befektetőknek nem kellene bízniuk semmilyen látszólagos konszenzusban. Senki nem tudja biztosan előre jelezni, hogy a trumponomics ténylegesen milyen formát ölt majd. Az előzetes várakozások nem Trump győzelméről szóltak, mint ahogy az sem a vártnak megfelelően történt, hogy ilyen jól teljesítettek a piacok a választás után, ami azon emberek igazodását tükrözi, akik előzetesen fordított választási eredményre számítottak. A befektetők most azt valószínűsítik, hogy a feltörekvő piacok csalódást okoznak majd. A trumponomicsszal kapcsolatos váratlan hírek viszont akár pozitív meglepetést is okozhatnak.

Másodsorban, miközben az egy évtizede tartó államkötvénypiaci rali talán véget ér, az nem egyértelmű, hogy a dollár tartósan erős marad, még ha erősödik is más devizákhoz képest a közeljövőben. Már régóta azt vallom, hogy a dollár erősödése természetes tendencia, azonban számos olyan alkalom volt, amikor az amerikai döntéshozók leállították a dollár erősödését, vagy akár tudatosan gyengítették is az USA fizetőeszközét.

Ha Trump újra erős helyzetbe akarja hozni az ipart az USA-ban, akkor nem akarhat egy gyorsan erősödő dollárt. Természetesen sok elemző azt vetíti előre, hogy a trumponomics majd a reaganomicsre emlékeztet, amely irtózott a piaci intervencióktól. Ronald Reagan laissez faire idealizmusa azonban gyorsan konfrontálódott a valósággal, és 1985-ben megkötötte a Plaza Accord megállapodást (Nyugat-Németországgal, Franciaországgal, Japánnal és az Egyesült Királysággal – a szerk.), amely a dollár árfolyamának gyengítésére irányult.

2017-re vonatkozóan a harmadik fontos szempont, hogy az amerikai fiskális expanzió kedvezhet a nyersanyagtermelő országoknak azáltal, hogy erősíti a ciklikus és globális növekedést. Ha a nyersanyagárak emelkednek, ahogy az utóbbi időszakban is történt, akkor a feltörekvő piaci devizák – mint például a brazil vagy a chilei fizetőeszköz – erősödhetnek, ahogy a cserearányok (az export importhoz viszonyított értéke) pozitív irányba mozdulnak el.

Végezetül, bármilyen 2017-re vonatkozó előrejelzésnek figyelembe kell vennie Kína szerepét. A Goldman Sachs friss kutatása megjegyzi, hogy a 2016-ra vonatkozó konszenzusos előrejelzésekhez képest a kínai gazdaság a vártnál jobban teljesített, ha csak kis mértékben is. A Kínával kapcsolatos növekedési várakozások azonban 2017-re nem különösebben optimisták. Ám ha a kínai gazdaság megőrzi a nyár óta tartó enyhe gyorsulását, akkor a kínai részvénypiacon tapasztalható rali is folytatódik. Még ha a kínai össznövekedés nem is gyorsul, a kínai fogyasztók termékek és szolgáltatások iránti kereslete továbbra is emelkedni fog.

Egyértelműen a kínai fogyasztók megerősödése a legfontosabb gazdasági trend a világban jelenleg, és a nemzetközi kereskedelmet ostorozó nyugati populisták – mint Trump – jól tennék, ha ezt figyelembe vennék. Valójában nem lehetne rosszabb időpontban visszafogni a Kínával folytatott kereskedelmet, miután a Nyugat legnagyobb exportszektorainak most lehetőségük van arra, hogy egy jelentős új piacra lépjenek be.

Hasonlóképpen, biztosan lesznek új kereskedelmi és befektetési lehetőségek Indiában, Indonéziában, az afrikai országokban és talán Oroszországban. Mindent egybevetve, 2017 talán nem is fog annyira különbözni 2016-tól: elképzelhető, hogy néhány feltörekvő piaci ország nem nyújt olyan sok befektetési lehetőséget, míg mások igen vonzó invesztíciós célpontnak számíthatnak majd. Elképzelhető az is, ahogy az Brazíliával történt 2016-ban, hogy néhány ország gazdasági összteljesítménye nem tükröződik majd a piaci teljesítményében.

Copyright: Project Syndicate, 2016
www.project­syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.