BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump

Kockázatok között

2017.01.03., kedd 05:00

Szürke köd övezi az idei évet több szempontból is. Számos tényező meg- vagy épp felrázhatja piacokat, pont úgy, mint a Brexitről szóló népszavazást követő megdöbbenés, illetve a Donald Trump győzelme miatt átalakuló tőkepiaci várakozások. Ezek az események nem rázták meg ugyan a magyar gazdaságot, de fontos észben tartani, hogy a java még hátravan.

A tengerentúlon Trump gazdaságpolitikája fogja dominálni a hírfolyamokat. Az új elnök januárban lép a hivatalba, és azt követően számítani lehet rá, hogy végre megismerjük a republikánus kormányzat gazdaságpolitikai elképzeléseit és annak részleteit. Trump győzelme után a piac elkezdte beárazni, hogy az új elnök fellazítja a költségvetést, nagy állami beruházásokat indít el, illetve csökkenti az adókat, amelyek egyszerre pörgetik fel az amerikai gazdaságot és gerjesztenek inflációs nyomást.

Erre reagálva pedig a Fed végre felgyorsíthatja a kamatemelési ciklusát, aminek következtében erősödhet a tőkekiáramlás a feltörekvő piacokról. Nagy kérdés lesz, hogy milyen mixben valósulnak meg ezek a gazdaságpolitikai lépések, hiszen ha egy protekcionista irányvonal tör utat magának az amerikai gazdaságpolitikában, akkor az lassíthatja a világgazdasági konjunktúrát. Ellenkező esetben pedig az erősödő amerikai gazdaság segítheti a globális növekedést. Bármelyiknek leszünk is tanúi, az hatással lesz a magyar gazdaságra.

Másik, hasonlóan fontos téma lesz, hogy mi történik Európában. A német, a francia és a holland választásokon előretörhetnek az euroszkeptikus pártok. A francia, Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Front akár még meglepetést is okozhat azzal, hogy nyer, és kormányt alakít. Az euroszkeptikus pártok előretörésével tovább repedezhet az amúgy is törékeny európai egység. Egy Le Pen-győzelem olyan esemény lenne, amit a piac most kis valószínűségű kimenetnek lát, a hatása azonban jelentős lehet, az árfolyamok és a hozamok mozgása hektikussá válhat. Kockázatot jelent az is, hogy Olaszországban és Görögországban folyamatosan nő az előrehozott választás valószínűsége, ami a politikai instabilitáson keresztül megingáshoz vezetne nemcsak az olasz és a görög gazdaságban, hanem az egész eurózónában. Hasonlóan fontos lesz az is, hogy elindulnak-e a Brexittel kapcsolatos tárgyalások, illetve miként alakulnak. Ha felerősödik a volatilitás Európában, az a magyar piacot is utolérné.

Ebben a bizonytalan nemzetközi környezetben kell a magyar gazdaságnak helytállnia 2017-ben. A leírtakból egyértelműen látszik, hogy a magyar növekedés számára kockázatosak az amerikai és az európai politikai és gazdaságpolitikai folyamatok. A félreértés elkerülése végett: ezek nemcsak negatív, de pozitív kockázatot is hordoznak. Ha az optimista forgatókönyvek következnek be, azaz a trumpi gazdaságpolitika nem vezet be protekcionista intézkedéseket, illetve az európai egység erősödni tud idén, vagy az európai konjunktúra végre magára talál, az segítheti azt is, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme 2017-ben megközelítse a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, kincstári optimizmussal átszőtt 4,1 százalékos GDP-növekedési előrejelzést.

Alapvetően két tényező fogja meghatározni a 2017-es magyar konjunktúrát. Elsődlegesen a lakossági fogyasztás lesz a meghatározó, ez adhatja a növekedés gerincét, csakúgy, mint tavaly. A munkaerőpiac feszes maradhat, ami a bérnövekedés tempós folytatódását egyértelműen támogatja. Emellett pedig a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése már csak olaj a tűzre, ami még magasabb fokozatba kapcsolhatja a bérnövekedést. Másodlagosan pedig fontos lesz figyelemmel követni, hogy a beruházási aktivitás végre meglódul-e. Ha a kormány fel tudja pörgetni az EU-s források lehívását és felhasználását, akkor az jelentős impulzust adhat a magyar gazdaságnak. Kifejezetten pozitív fejlemény lenne, ha az uniós forrásoktól függetlenül is szemmel láthatóan erősödne a pusztán magánszektorból eredő beruházási aktivitás.

Úgy látjuk, hogy idén a jegybank által fenntartott laza pénzügyi kondícióknak és a kormányzati kiköltekezésnek köszönhetően a GDP növekedési üteme elérheti a 3,4 százalékot, és akár meg is haladhatja, ha a vártnál erősebb lesz a háztartások fogyasztása és a beruházási képesség. Arra számítunk, hogy a nominális kamatok – beleértve az alapkamatot, a bankközi kamatokat és a kincstárjegyhozamokat – nem változnak jövőre, hiszen az infláció felfutásával a reálkamatok még mélyebben a negatív tartományba süllyedhetnek anélkül, hogy a jegybanknak a nominális kamatokat tovább kellene erodálnia. Így a magyar jegybank várakozásunk szerint a nominális kamatok szinten tartásával arra fog törekedni, hogy a forint árfolyamát stabilan tartsa, és minimalizálja a volatilitást.

Összességében optimistán tekinthetünk a 2017-es évre, hiszen a kockázatok ellenére a csillagok együtt állnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság jobb évet zárjon, mint 2016-ban. A nemzetközi színtéren zajló eseményekre pedig érdemes lesz figyelni, hiszen egy-egy negatív forgatókönyv bekövetkezésének ugyan kicsi a valószínűsége, de annál nagyobb hatást gyakorolhat a piacokra és a gazdaságokra.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.