BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az év elején természetesen a várható eseményeket, kilátásokat fürkésszük, azt, hogy vajon milyen eredményeket hozhat az új esztendő a gazdaságban, a vállalkozások, az egyének számára. Az idei kilátásokat eddig is kedvezőbbeknek gondoltuk a várhatóan érdemben felfutó beruházásoknak köszönhetően – a kormány és az érdekképviseletek közötti bérmegállapodás pedig tovább fokozza a várakozásokat.

Mindeközben a költségvetés mozgástere példátlan mértékben javult, a külső finanszírozási képesség masszív többlete, a vállalatok és a háztartások robusztus mérlegjavulása pedig a magánszektor számára teremt további lehetőségeket. Az idei növekedést alapvetően a belső kereslet élénkíti, miközben a sérülékenység – a devizakitettség és a külső forrásokra való ráutaltság – szignifikáns csökkenése miatt az esetleges külső kockázatok, sokkok már lényegesen kisebb mértékben befolyásolhatják a kilátásokat.
A beruházásokat nem csupán az EU-források lehívásának újabb felfutása élénkíti.

A lakás-, valamint a fejlesztői ingatlanpiacon valóságos boomra lehet számítani, már csak a tavaly megismert tervek, építési engedélyek alapján is, és a költségvetési mozgástér lehetőséget ad az állami beruházások felfuttatásának is, a növekedést emellett újabb autóipari óriásberuházások is támogatják idén. Az elmúlt tíz évben nem volt példa arra, hogy szinte minden területen egyszerre jelentkezzen a beruházások élénkülése.

A lakás- és a fejlesztői ingatlanpiac a válság kitörése óta gyakorlatilag halott volt. Az állam éveken keresztül többek között a beruházásokon spórolt a költségvetési egyensúly elérése érdekében, így egyes években kizárólag a jelentősebb feldolgozóipari, más években az EU-források által finanszírozott beruházások húzták az állóeszköz-felhalmozást.

A versenyszféra beruházásait a vállalati adócsökkentések, valamint a belső kereslet gyorsulása is ösztönözheti, a növekedés így akár érdemben meghaladhatja a várakozásokat. Egyes jelentős beruházások hatásai még a következő évekre is áthúzódhatnak, így az állóeszköz-felhalmozás jövőre is érdemi szerepet fog játszani a gazdasági növekedésben.

A GDP-növekedés fő húzóereje idén is a háztartások fogyasztása lehet. A feszesebbé váló munkaerőpiac által kikényszerített gyorsuló ütemű bérnövekedésnek a bérterhek csökkentésével egybekötött minimálbér- és garantáltbérminimum-megállapodás további lökést ad, gyorsuló pályára állítva a fogyasztás növekedését is. Az elmúlt években jelentkező gyors reálbér-növekedés – 2013 és 2016 között kumuláltan mintegy 19 százalékkal emelkedtek a reálbérek – lehetővé tette, hogy a fogyasztás növekedése mellett a háztartások a megtakarításaikat is növeljék, illetve az adósságukat leépítsék, így soha nem látott gyorsasággal emelkedett a háztartások nettó pénzügyi vagyona.

A javuló munkaerőpiaci feltételek hatására a lakosság feltehetően már kevesebbet fog félretenni a megszerzett többletjövedelemből – ezt a válság óta elhalasztott fogyasztás is támogathatja –, így a fogyasztás növekedése is meghaladhatja a várakozásokat. Nem zárható ki, hogy tovább javul a költségvetés mozgástere, amit az állam további adócsökkentésre, akár az szja rátájának egy számjegyűvé tételére használhat. Ez – az idei kedvező bérnövekedést követően – a jövőre tervezett béremelések hatását lényegesen növelheti, ami pedig a 2018-as gazdasági növekedésre nézve jelent meredek felfelé mutató kockázatot.

Az idei évvel kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy „kiesik” a szökőnaphatás, és több ünnepnap kerül ismét hétköznapra, így a naptárhatás a tavalyi évvel szemben kedvezőtlenebb lesz. A mezőgazdaság kifejezetten jól teljesített tavaly, az elmúlt hónapok aszályos időjárása azonban nem túl jó előjel az idei termelési kilátásokra nézve. A tavalyi harmadik negyedév gyenge ipari teljesítménye pedig a 2017-es év közepéig áthúzódó hatással lehet a GDP növekedésére, ezért az első fél évben alacsonyabb, a másodikban magasabb növekedési ütemre lehet számítani.

Összességében így is elérhetőnek tartjuk a 3,5–4 százalék közötti – kedvező esetben akár kicsivel a 4 százalékot meghaladó – növekedést. Hogy teljesebb legyen az öröm, az euróövezeti konjunktúramutatók, kiskereskedelmi és ipari adatok a tavalyi év végén határozott javulást jeleztek, ez pedig a külső kereslet élénkülését vetíti előre. Az idei év tehát valóban megfelelhet a szokásos kívánalmaknak: sikerekben és eredményekben gazdag lehet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.