BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
George Westinghouse

Edison és Tesla mai meccse

2017.03.06., hétfő 05:00

Pest több kerületében még a múlt században is az egyenáram uralkodott, így e lakásokban nem lehetett például mosógépet vagy motoros hűtőgépet használni. E helyeken ugyanis még élt Edison sokáig győzedelmes felfogása (és vállalatának uralma) az egyenáram mindenhatóságáról. Ám a 20. században úgy tűnt, hogy az örök vetélytárs, Nikola Tesla és George Westinghouse, valamint a váltakozó áram kerekedett felül, nem utolsósorban a Déri–Bláthy–Zipernowsky-féle transzformátornak is köszönhetően. A váltóáram győzedelmeskedése családunkban a sokáig szolgáló Westinghouse hűtőgép formájában öltött testet.

Paradox módon éppen a váltóáramnak köszönhető óriási műszaki fejlődés miatt van ma újra létjogosultsága az egyenáramnak az energiaátvitelben. A nagyfeszültségű váltakozó áram esetében ugyanis az átviteli teljesítmény hosszabb távolságokon jelentős veszteséggel jár, magyarán a váltakozó áramot nem gazdaságos nagy távolságra vezetni. Régen egyszerű volt a képlet. Lehetőleg egymás mellé telepítették az erőműveket és a nagy fogyasztású ipart.

Ma azonban – például Kínában – a szenes erőművek a jórészt néptelen északi és északnyugati térségben találhatók, míg a jelentős vízerőművek négyötöde délnyugaton. A fogyasztás viszont a keleti országrészben koncentrálódik. Egyedül a hegyes Jünnan tartomány gigantikus vízerőműveiből öt vezetékrendszer 26 gigawatt teljesítményt szállít délkeletre. Sorra épülnek a – szakkifejezéssel – nagy távolságú ultranagy feszültségű egyenáramú hálózatok. A nagy távolság több ezer kilométert is jelenthet, az ultranagy feszültség pedig több száz, újabban akár ezernél is nagyobb kilovolt feszültséget hordozó átviteli vonalakat, amelyeken akár nagyságrendben tíz gigawatt villamos teljesítmény szállítható. Kína a nagy távolságok átviteli áthidalásának kényszerét másként is az előnyére fordította: kínaiak építik Brazíliában a Rio de Janeiro és a Belo Monte vízerőmű közötti 2500 kilométeres egyenáramú távvezetéket.

Az egyenáramnak tehát a nagy távolságú energiaátvitelben van létjogosultsága, de nem véletlen, hogy a hálózatok a transzformálhatóságon kívül más okból is váltakozó áramot használnak. A hurkolt váltakozó áramú hálózatok nagy biztonságot jelentenek ugyanis az áramkimaradások ellen. Lényeges, hogy magának az egyenáramú és a váltakozó áramú rendszernek az összekötése súlyos műszaki problémákkal jár, ezek megoldása pedig még egyáltalán nem teljes.

A szuper átviteli vonalak azonban nemcsak jelentős műszaki gondokat vetnek föl, hanem a politikával kapcsolatos kérdéseket is, különösen országhatárokon átívelő vezetékek esetében. És itt kötődik a kérdéskör a megújulókhoz. Többek között ezért bukott meg a Desertec projekt, amelynek keretében a napsütötte Szaharában építettek volna gigantikus naptornyokat, és vezetéken hozták volna át az áramot Európába. Az érintett észak-afrikai államok politikai instabilitása elég volt a projekt keresztülhúzásához.

A nagy távolságok miatt országhatárokon belüli átvitelre ideális egyenáramú hálózatok létjogosultsága Európában Németországban vetődött fel, sajátos kényszerből kifolyólag. Azzal ugyanis, hogy 2011 nyarán a német kormány lemondott az atomenergiáról, nemcsak az északi szélfarmok áramának délre juttatását kell megoldaniuk, de a hálózatirányítási rendszerük is sürgető átalakításra szorul. Hatalmas, országhatárokon átívelő kilengéseket okoz, amikor csúcsok idején rászabadul a környező országok hálózatára az északi német szélfarmok energiája.

Ám a német döntés egy másik vonatkozásáról keveset beszélnek. A megújulóboom ellenére Németországban nem csökken, sőt új szénerőművek építésével nő is az energiamixben a fosszilis forrású energia részaránya, ezzel pedig a szén-dioxid-kibocsátás. A megújulók ugyanis nem képesek kiváltani a bázisterhelést biztosító atomerőműveket. Kézenfekvő a tanulság: a németeknél a politika könnyen és gyorsan döntött az atomenergia mellőzéséről, átfogó, sokrétű kutatások és hatástanulmányok nélkül. Az eredmény minimum kétes. Megfontolandó ez mindazoknak, akik itthon is olyasmit erőltetnének, ami a németeknél sem megy.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.