BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump

A globális gazdaság kilábalásának kockázatai

Donald Trump folytathatja a vállalati mikormenedzsment felé tett lépéseit, amelyek zavarhatják a magánszektor befektetéseit – véli Nouriel Roubini.
2017.06.12., hétfő 19:00

Az utóbbi két évben a globális gazdaság növekedett, ám eközben gyors bővülési és lassulási periódusok között hánykolódott. Különösen két esemény eredményezte azt, hogy az Egyesült Államokban és a világban a részvényárak nagyjából 10 százalékkal estek. Új normával állunk szemben, vagy pedig egy szeszélyes kilábalás kezd stabilizálódni?

Az első esemény 2015 augusztusában és szeptemberében történt, amikor számos megfigyelő attól tartott, hogy Kína gazdasága a kemény landolás felé tart. A második pedig 2016 január-februárjában, amikor az aggodalmak gyökere megint csak Kínában volt. Ám a befektetők aggódtak az USA gazdasága, az olaj- és terményárak bezuhanása, a Federal Reserve (Fed) gyors kamatemelésének lehetősége, valamint a szokatlan európai és japán, negatív kamattal jellemzett monetáris politika miatt is.

Forrás: AFP

Rövid ideig tartó félelmek

Mindegyik lassulási epizód nagyjából két hónapig tartott, majd a részvényárak egy korrekciós ponton túl emelkedni kezdtek. A befektetők félelmei nem igazolódtak, a központi bankok engedtek monetáris politikájukban, vagy – ami a Fedet illeti – tartották a kamatrátát.

Harmadikként említhető egy időszak, amely a 2016. júniusi Brexit-szavazást követte. Ez azonban sokkal rövidebb volt, és nem eredményezett globális lassulást, köszönhetően a brit gazdaság kisebb méretének és a monetáris lazításnak. Sőt, hónapokkal azt megelőzően, hogy Trump nyert tavaly novemberben, a világgazdaság egy növekedési periódusba lépett – habár némelyik fejlett és feltörekvő gazdaság potenciális növekedési üteme alacsony maradt.

Talán még mindig az tart, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „új középszernek” vagy amit Kína az „új normálisnak” hív – az alacsony potenciális növekedés időszaka. És mégis, a gazdasági aktivitás felélénkült az Egyesült Államokban, Európában és az eurózónában, Japánban, valamint a legfontosabb feltörekvő piacokon.

Az új élénkítő lépéseknek köszönhetően Kína növekedésének üteme stabilizálódott. És az olyan feltörekvő piacok, mint India, más ázsiai országok, sőt Oroszország és Brazília is – amelyek recessziót tapasztaltak 2014 és 2016 között – jobban teljesítenek. Tehát még mielőtt az amerikai választások a Trump-féle vagy reflációs kereskedelmet inspirálták volna, jelezték a szerény globális expanzió új fázisát.

Gyorsulás előtt állhatunk, de…

A legújabb gazdasági adatok világszerte azt sugallják, hogy a növekedés most már gyorsulhat. És mégsem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy a jelenlegi bővülés világméretű lassulásba vagy egyenesen nyílt megtorpanásba fordul – ha néhány negatív kockázat valóra válik.

Például a piacok világosan túlértékelték Trumpot. Az amerikai elnök egyetlen előre beharangozott növekedési lépést sem tud véghez vinni, és amit végrehajt, annak is korlátozott hatása lesz. Azzal szemben, amit az adminisztráció költségvetési előrejelzései állítanak, a 2-3 százalékos éves növekedésre szinte nincs esély az USA-ban. Ezzel egy időben a piacok alábecsülték Trump politikai előterjesztéseinek kockázatát. Például az adminisztráció végrehajthat protekcionista lépéseket, ami kereskedelmi háborúba csaphat át, és máris testet öltött bevándorlási korlátozásokban – ezek pedig minden bizonnyal mérséklik a növekedést azzal, hogy rontják a munkaerő-utánpótlást.

Mi több, Trump folytathatja a vállalati mikromenedzsment felé tett lépéseit, amelyek zavarhatják a magánszektor befektetéseit, a foglalkoztatást, a termelést és az árak alakulását. Fiskális előterjesztései pedig erős élénkítést jelentenek majd egy olyan gazdaságnak, amely már most is közel van a teljes foglalkoztatottsághoz. Ez arra késztetheti a Fedet, hogy még gyorsabban emelje a kamatrátákat, így kisiklathatja az amerikai kilábalást azáltal, hogy növeli a hosszú távú hitelkamatokat, és erősíti a dollárt.

Yellen nem vét hibát

Valójában Trump olyan mélyreható fiskális bizonytalanságot okozott, aminek következtében a Fed könnyen hibázhat saját döntéshozatalában. Ha nem emeli a kamatot elég gyorsan, az infláció könnyen irányíthatatlanná válik. Ekkor a Fed kamatemelésre kényszerülne, kockáztatva ezzel, hogy recessziót indít el. További kockázat, hogy a túl lassú kamatemelés egy eszközárbuborékot hozna létre, és minden ezzel járó veszély – befagyott hitelpiacok, lebegő munkanélküliség, zuhanó fogyasztás és a többi – elkerülhetetlenül deflációhoz vezethet. A Fed jelenlegi elnöke, Janet Yellen nem valószínű, hogy hibát vétene. Ám a következő év során Trumpnak lehetősége lesz öt, esetleg hat új tagot jelölni a Fed héttagú kormányzótanácsába. Ha rosszul választ, a súlyos döntési hibák kockázata jelentősen megnő.

Továbbá: a piacok alulértékelik a geopolitikai kockázatokat, amelyek közül nem egy Trump zavaros és rizikós külpolitikájából ered. A világgazdaságot számos, az USA-t érintő forgatókönyv destabilizálhatja. Ma valószínűnek tűnik egy Amerika és Észak-Korea közötti katonai konfrontáció. Egy diplomáciai vagy katonai konfliktus Amerika és Irán között olajellátási sokkot eredményezhet. Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború pedig nagyobb geopolitikai konfliktussá terebélyesedhet.

Kína és az EU problémái

Ráadásul nem Trump az egyetlen globális kockázati tényező. Kína újabb, hitelekkel alátámasztott befektetésekkel igyekszik biztosítani növekedését. Mindez azt jelenti, hogy középtávon újabb mérgező eszközökkel – adóssággal, tőkeáttétellel és többletkapacitással – kell megküzdenie. És mivel a növekedés és a gazdasági stabilitás a Kínai Kommunista Párt kongresszusán is kiemelt téma lesz hamarosan, a növekedés kiegyensúlyozása és a strukturális reformok kérdése háttérbe szorul. Ha viszont Kína nem lát hozzá a szerkezeti reformokhoz, és nem kezeli adósságrobbanását a következő évben, a kemény landolás kockázata újra valós lesz.

Más események – például a holland és a francia választás eredményei, valamint a szeptemberi német választás eredményei – csökkenthetik a kockázatát annak, hogy a populisták hatalomra jutnak Európában. Ám az EU és az eurózóna még mindig ingoványos terepnek számít gazdasági értelemben. Az eurózóna dezintegrációjától tartó piaci félelmek visszatérhetnek, ha az Európa-ellenes Öt Csillag Mozgalom hatalomra kerül Olaszországban a következő választáson, amelyre már idén ősszel sor kerülhet.

Egy erőteljesebb és kitartóbb globális kilábalás azon múlik majd, hogy a döntéshozók elkerülik-e a hibákat. Legalább azt tudjuk, melyek azok a hibák, amelyeket valószínűleg el fognak követni.

Copyright: Project Syndicate, 2017

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.