BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
cnc

Így lépne parkettre a CNC

Hatékonyabb működést és a bevételek másfélszerezését tűzte ki stratégiai célként a forgácsolt alkatrészeket gyártó, győri székhelyű CNC Rapid Kft. Csoma András ügyvezető igazgató, résztulajdonos elmondta: a cég tudatos felkészülést követően akkor akar majd bemutatkozni a parketten, ha ott likvid mid-capként lesz képes megjelenni. Ehhez a mankót a Budapesti Értéktőzsde közvetítésével elérhető ELITE program adja.
2017.09.05., kedd 18:46

Hogyan jutott el a cég oda, hogy a tőzsdére lépést fontolgassa?

Befektetőtársaimmal tavaly decemberben vásároltuk meg a CNC Rapid Kft.-t, amely egy klasszikus magyar sikervállalkozás volt. Egy esztergályosmester alapította harminc éve, mára pedig egy 135 főt foglalkoztató olyan céggé nőtt, amely komoly nagy nemzetközi vállalatok európai szintű stratégiai beszállítója. Olyan méretet ért el a CNC Rapid, ahol már másként kell működni, mint egy klasszikus kisvállalkozás. Nekünk, befektetőknek az ELITE program természetes folytatása a felvásárlásnak. A tőzsde mind forrásbevonási, mind exitlehetőséget jelent. Igaz, utóbbit nem fontolgatjuk. A tőzsdeképesség feltételeinek megteremtése jó iránymutató abban a tekintetben, hogy hogyan váljunk kisvállalkozásból vállalattá. Emellett a tőzsdei megjelenés lehetősége szélesíti a vállalkozás mozgásterét a növekedési stratégia megvalósításában, akár organikus, akár akvizíciós úton történő növekedés a cél.

Mikorra szeretnének tőzsdeképes vállalattá válni?

Ha ez öt éven belül megvalósul, akkor nagyon elégedettek leszünk, mert ez azt tükrözi majd, hogy a stratégiánknak megfelelően elvégeztük a feladatokat.

Csoma András a CNC Rapid Kft. ügyvezető igazgatója Fotó: VG

Ezeket a célokat már korábban kitűzték?

Igen, az csak egy bónusz, hogy ehhez a BÉT-től és a londoni értéktőzsdétől segítségként kapunk egy mankót. Ezzel folyamatosan nyomon tudjuk követni a stratégia megvalósítását, ami egyrészt azonnali előnyt jelent. Másrészt egy olyan jelentős növekedési lehetőség körvonalazódásakor, amelyet nem tudunk majd saját erőből finanszírozni, igénybe tudjuk venni a tőzsdei források bevonását.

Mit nyújt az ELITE program?

Egyrészt előny, hogy hozzánk hasonló helyzetben lévő és hasonló célkitűzésekkel rendelkező cégekkel tudunk megismerkedni. Másrészt jó, hogy átadják a milánói és a londoni tőzsdén már régóta futó programban összegyűlt rengeteg tapasztalatot. Ez magában foglalja a hozzánk hasonló vállalatok klasszikus problémáinak ismeretét is. Nagy segítség, ha ezeket időben felismerjük, és kezelésükhöz útmutatást kapunk. A programhoz tartozik egy vállalatfejlesztési oktatás, amelyben különböző vállalatirányítási területeket vesznek végig a stratégiaalkotástól a nemzetközivé váláson keresztül a forrásbevonásra való felkészítésig. Neves oktatók tartanak elméleti előadásokat, és csoportos munkák, esettanulmányok is vannak. Ilyenkor a részt vevő konkrét vállalatokon dolgozunk, és a példákon keresztül oldunk meg problémákat.

Mely új ismeretnek veszik leginkább hasznát?

A mi esetünkben nagyon fontos a vállalatirányítási modell megváltoztatása. Kisvállalkozásból sikeres vállalattá szeretnénk válni. Ennek az a legfontosabb eleme, hogy a közvetlen kézi vezérelt vállalkozásból önjáró vezetői körrel és döntési hatáskörrel felvértezett vállalatot hozzunk létre. Ez nagy léptékben javítja robusztusságunkat, és olyan belső vállalati infrastruktúrát hoz létre, amelyre utána könnyen és gyorsan lehet építeni a növekedést.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a cégnek a piacon?

A mi iparágunkban az látszik, hogy jó megrendelőkből és munkából sok van, nem is tudjuk az összes igényt kielégíteni. Viszont az autóipari beszállítókat nem ideértve kevés olyan konkurens vállalkozás van a piacon, amely képes vállalatként működni és azoknak a nemzetközi cégeknek a szervezettségi szintjét elérni, amelyeknek mi napi szinten beszállítunk. Az elmúlt tíz év elképesztő növekedéséhez kell igazítanunk a vállalat működését, amely így reményeink szerint egyben hatékonyabbá és versenyképesebbé is válik. Azt reméljük, hogy ezzel a jelentős bérinfláció ellenére is sikerülhet a jövedelmezőségünket szinten tartani, valamint azt, hogy az iparágban várható konszolidációs folyamatokban élen járunk majd. Fontos, hogy a saját stratégiánkat követve építsük a céget.

Kik a fontosabb vevőik?

Kicsi és közepes sorozatú termelésre álltunk rá, így nálunk nem jellemző az autóiparban megszokott több százezres, milliós nagyságrend. Évente mintegy négyezerféle cikkszámot gyártunk, csak hagyományos ipari szereplőkkel állunk kapcsolatban. A Knorr-Bremse és a Grundfos a két legjelentősebb vevőnk.

Melyek a főbb termékeik?

Fém alkatrészeket gyártunk, forgácsolóüzem vagyunk. Az üzemünkben számos összetett technológia megtalálható, melyekkel a vevőink által megrendelt komplex precíziós alkatrészeket gyártjuk le. Ezek szivattyúalkatrészek, vasúti fékek alkatrészei, de liftek, mozgólépcsők, egészségügyi berendezések alkatrészei is készülnek nálunk.

Hogyan látja a céget öt év múlva?

Ezen a horizonton a jelenlegi árbevétel másfélszerese a cél. Az idei várható árbevételünk közelítheti a hárommilliárd forintot, amit öt év alatt reálisan négy-öt milliárd forintra növelhetünk. Azt, hogy ezt organikus fejlődéssel vagy akvizíciókkal érjük el, attól függ, hogy a különböző opciók kockázat-hozam arányai miként alakulnak.

A befektetők milyen hosszú távon gondolkodnak?

Olyan céget szerettünk volna vásárolni, amely hosszú távon stabil jövedelmezőség mellett működtethető, nem akarjuk néhány éven belül továbbadni a céget. A tőzsdei szereplést is úgy képzeljük el, hogy a jelenlegi tulajdonosok érdemi súllyal maradjanak a cégben. Ezért valós piacot és kellő likviditást szeretnénk a börzén, hiszen ez adna kellő rugalmasságot a tulajdonostársaknak. Azt gondolnánk, hogy a reális méret mellett 50 százalékos közkézhányadnál alakulhat ki megfelelő forgalom a papír piacán. Nem kispapírként, hanem egy jó mid-capként látjuk értelmét a tőzsdére lépésnek, ami már az intézményi befektetők számára is érdekes lehet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.