BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
megújúló energia

A zöld(áram) ötven árnyalata

Az EU által előírt „dupla húszas” tervet Magyarország biztosan nem tudja teljesíteni: 2020-ra a magyar elektromos áram 20 százaléka nem lesz megújuló.
2020.02.25., kedd 15:06

A színtévesztők a zöldet keverik a pirossal. Néhány magyar döntéshozó a zöldet a zölddel, és így lassan a magyar megújuló alapú áramtermelés kezd lemaradni az Európai Unió átlagától.

Ez a rövid írás azt fogja bemutatni, hogy a magyar zöldárampiac miért nem működik rendesen, és néhány javaslatot tesz arra, mit kellene tenni, ha Magyarország a teljes áramfelhasználás 20 százalékát tényleg zöldforrásból szeretné megtermelni 2030-ra.

Először a szomorú tények:

az elmúlt öt évben a zöldenergia részaránya az ország teljes áramfogyasztásában folyamatosan csökkent.

Az EU által előírt „dupla húszas” tervet Magyarország már biztosan nem tudja teljesíteni: 2020-ra a magyar elektromos áram 20 százaléka nem lesz megújuló.

2018 végén az EU-átlag 19 százalék volt: a magyar 12 százalék, és 2014 óta minden évben csökken. Sajnos Magyarország lemaradt a dupla húszas versenyben. A zöldenergia terén olyan EU-országok is jobban teljesítenek, mint Bulgária, Románia vagy Horvátország.

A fenti lemaradás oka az, hogy Magyarországon nem ideális a megújuló alapú termelés struktúrája.

Az EU-ban első a szél, második a víz, harmadik a geotermikus és utolsó a nap. A magyar lista 2020 végére valahogy így néz majd ki: a napenergia egyedül ötször több lesz (körülbelül 1900 megawatt), mint a víz, a szél és a geotermikus együtt (nagyjából 390 megawatt).

Magyarország nem mediterrán ország: a megújuló alapú termelés jövőjét ennyire a napsütésre kihegyezni nagy kockázat.

További megdöbbentő előrejelzés az, hogy a Nemzeti energia- és klímaterv szerint Magyarországon a szélenergia-termelés 2030-ra gyakorlatilag meg fog szűnni.

A jelenlegi körülbelül 330 megawatt beépített kapacitás 2022-ig egyáltalán nem növekszik, majd 2025-től meredeken csökken, és öt évvel később leáll majd az utolsó magyar szélturbina is. Ez azért különösen szerencsétlen, mert pont 2030-ra emelte meg az EU a zöldáram-felhasználás tervértékét a fent írt 20 százalékról 32-re.

Ha Magyarország már most sem tudja az uniós zöldtempót tartani, akkor milyen esélye van a 2030-as, még magasabb cél elérésére szeles erőművek nélkül? Vagy lehet, hogy a fenti adatsor csak egy szerkesztési-elírási hiba volt a Nemzeti energia- és klímatervben?

A nap este nem süt, viszont éjszaka a szél fúj(hat). Ebből a két, még bölcsőben megtanult felismerésből következik, hogy a hiányzó szélenergiát napelemekkel pótolni nem olyan egyszerű. A napenergia erősen időkorlátos, csak csúcsidőszakban termel, ha termel.

Fotó: AFP

Magyarországon átlagban 2002 napos óra van egy évben, ami az összes óraszám 23 százaléka. Ez azt jelenti, hogy egy 10 megawattos napelem 2,3 megawattosnak számít a zsinórtermelés szempontjából.

Így aztán hiába van ma Magyarországon igazi napelemépítési boom (az idén átlagban 1,34 megawatt új napelem-kapacitás létesül naponta!), az EU által kitűzött 20 százalékot csak nem sikerül elérni: a napelemek éjszaka és borús napokon ott vannak, de nem termelnek.

Ezért különösen megdöbbentő az a tény, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt első Metár-tenderre (új zöldáram-támogatási rendszer) beérkezett 169 pályázatból pontosan 168 volt napelemes projekt. Hát ennyire nincs más (geotermikus, biomassza, biogáz) megújuló energiaforrás Magyarországon?

Ha a napelempark-beruházók Süss fel nap, fényes nap imája hallgató fülekre talál, és tényleg kisüt a nap, akkor jön a következő kihívás.

A magyar elektromos rendszerben nem lesz elég flexibilis tartalék (konyhanyelven: gázmotor vagy turbina) arra, hogy a hirtelen megnőtt napelemtermelés ingadozását kiszabályozza.

Ezek lesznek azok a pillanatok, amikor a konyhai izzó villogni, vibrálni kezd, és a sokkal érzékenyebb robotok, számítógépek és szerverek automatikusan lekapcsolnak a rendszerről. Erre mondják majd azt a napelempark-beruházók, hogy ez már nem az ő problémájuk: ezt oldja meg a Mavir, a magyar rendszerirányító.

Nincs sok választás: vagy új gázturbinákat kell építeni, vagy a határkeresztező kapacitásokat kell növelni. Az új gázturbinák csak növelnék az importgáztól való függést, így marad a határkapacitás bővítése. Az egyetlen határ, ahol jelentős tartalékok vannak, az ukrán (a korábbi nagy KGST-vezeték).

A kelet felől érkező áram azonban még a feketénél is egy árnyalattal sötétebb: az ukrán burshtyni erőművet sok mindennek lehet nevezni, de környezetbarátnak még nagy jóakarattal sem.

Így az a paradox helyzet állhat elő, hogy Magyarország mélyfekete áramot fog importálni Ukrajnából azért, hogy a saját zöldtermelését kiegyensúlyozza. A környezetvédelem és a tiszta energia szempontjából ez nem ideális megoldás.

Röviden összefoglalva: Magyarország nem tudja az EU dupla húszas előírását (20 százalék zöldenergia 2020-ra) teljesíteni, ameddig a megújuló energiaforrások szerkezete lényegesen meg nem változik. Napelemekkel nem lehet a hiányzó szeles erőműveket pótolni.

Ezért valószínű, hogy az EU-n belül zajló megújulóenergia-versenyben Magyarország le fog maradni. A már épülő napelemparkok biztonságos működéséhez új flexibilis (tartalék) termelői vagy extra határkapacitásokra van szükség. Közben a fent említett első Metár-tender eredményét napokon belül kihirdeti a MEKH: és újabb 168 napelemes projekt indul be, kisebb-nagyobb állami támogatással.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.