BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
zöldátállás

Kutatás és innováció a digitális és zöldátállás szolgálatában

Az Európai Bizottság több mint egymilliárd euró értékű pályázati felhívást tesz közzé olyan kutatási és innovációs projektekre, amelyek az éghajlati válságot kezelik.
2021.02.08., hétfő 16:50

Az Európai Bizottság több mint egymilliárd euró értékű pályázati felhívást tesz közzé olyan kutatási és innovációs projektekre, amelyek az éghajlati válságot kezelik, és támogatják a koronavírus-válságból való európai kilábalást. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről szóló első beszédében egy erős, dinamikus kontinens jövőképét vázolta fel, amely képes leküzdeni a sürgető kihívásokat, és mindeközben senkiről sem feledkezik meg. Az elnök – 170 üzleti vezető és befektető támogatása mellett – a törekvések fokozására szólított fel, és javaslatot tett a 2030-ra kitűzött uniós kibocsátási célérték 40 százalékról 55 százalékra emelésére.

E jövőkép középpontjában a kutatás és az innováció áll.

Az európai zöldmegállapodás elindításakor a közösség vállalta, hogy 2050-ig Európa a világ első karbonsemleges kontinensévé válik, és ezzel egyidejűleg változatos biológiai sokféleségét és egyedülálló természeti környezetét is fokozott védelemben részesíti.

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia támogatásával Európa új zöld növekedési pályára állt, ennek köszönhetően javulhat a globális versenyképessége, és szociális modellje is megőrizhető. A sikerhez a kettős, zöld- és digitális átállás előttünk álló kihívásait innovációs lehetőséggé kell átalakítanunk. A kutatás és az innováció irányt mutat ehhez az ambiciózus menetrendhez. Kiemeli a lehetőségeket, feltárja az akadályokat és meghatározza a legfontosabb irányvonalakat, biztosítva az átláthatóságot, a társadalmi szerepvállalást és az előnyök igazságos megosztását az Európai Unióban.

Fotó: Varga György

A felhívás eredményeket hoz majd, mégpedig nem a távoli jövőben, hanem rövid és középtávon, lehetővé téve a tartós változást. A pályázat tíz olyan, a zöldmegállapodás sikere szempontjából kritikus fontosságú terület köré szerveződik, mint a fenntartható energia, épületek és mobilitás, a tiszta iparágak, az élelmiszerrendszerek és a biológiai sokféleség. Emellett az erdőtüzekhez hasonló konkrét kihívásokkal is foglalkozik, célzott támogatást nyújtva az európai városoknak és régióknak, valamint a kutatási infrastruktúrák építéséhez.

Köztudott, hogy a technológia önmagában nem elégséges: a kihívásnak való meg­­feleléshez mélyreható változásokra és alkalmazkodásra van szükség életvitelünkben és szokásainkban egyaránt. Az európai zöldmegállapodáshoz kapcsolódó pályázati felhívás ezért Európa összes polgárához szól, beleértve a fiatalokat is, új lehetőségeket kínálva számukra a részvételre és a véleménynyilvánításra.

A koronavírusra reagálva az EU bizonyította, hogy képes határozottan és egységesen fellépni, és erőforrásokat mozgósítani egy korábban elképzelhetetlennek tűnő, nagyszabású helyreállítási csomag érdekében.

A válságból való kilábalással egyidejűleg kezelni kell az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokat, az évszázad közepéig el kell érni a karbonsemlegességet, védeni kell Európa veszélyeztetett természeti környezetét és biológiai sokféleségét, és helyre kell állítani a korábbi károkat.

Az európai zöldmegállapodás emeli közös törekvéseink szintjét, emellett segítő kezet nyújt a polgároknak, a családoknak és a régióknak, hogy senki se maradjon le. Megszilárdítja Európa vezető szerepét, és követendő példát mutat a világnak. A kutatás és az innováció nélkülözhetetlen iránymutatást nyújt, amelynek révén Európa továbbra is versenyben marad a következő technológiai áttörésekért folyó világszintű megmérettetésben, lendületet ad az induló vállalkozásoknak és az innovátoroknak, ugyanakkor lehetővé teszi és megszilárdítja a társadalmi innovációt és az európai polgárok szerepvállalását.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.