BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Brexit

A Brexit közelebb hozza a világot Európához, és ez jó hír Magyarországnak

Úgy tűnik az Egyesült Királyság remekül elboldogul állampolgárai érdekeinek érvényesítésében Brüsszel segítő keze nélkül is. Vélemény.
2021.03.11., csütörtök 17:00

Kudarc lesz a Brexit az Egyesült Királyság számára – jól ismertek a nemzetközi üzleti és pénzügyi szakértők e témakörben elhangzott bölcs megállapításai. Európában sokan aggódnak amiatt, hogy a szigetország hátat fordít legnagyobb exportpiacának, és a világ más térségei felé tesz lépéseket, amiről a legtöbben azt gondolják, hogy Nagy-Britannia nem boldogul majd az Európai Unió kollektív alkupozíciója nélkül. Azt, hogy kinek lesz igaza, az idő dönti majd el.

A koronavírus elleni brit oltási program sikere azonban határozottan azt sugallja, hogy az Egyesült Királyság remekül elboldogul állampolgárai érdekeinek érvényesítésében Brüsszel segítő keze nélkül is.

A cégek sem menekültek tömegesen – ahogy azt többen jósolták. Ehelyett a logisztikai problémákat sokan oly módon oldják meg, hogy közép-európai országokban létesítenek raktárakat az uniós piacra jutás megkönnyítésére, és megtartják vállalati jelenlétüket a csatorna másik oldalán.

Nagy-Britannia sokkal inkább globális, mint európai ország. Ez persze főként a gyarmati örökség következménye. Észak-Amerikától Ausztráliáig és Óceániáig, Afrikától Kelet-Ázsiáig, a Közel-Kelettől Dél-Ázsiáig kevés olyan része van a világnak, ahol az Egyesült Királyság ne lett volna jelen, vagy legalább ne lett volna jelentős befolyása. Kulturális szempontból az Egyesült Királyságnak sokkal több közös vonása van Kanadával, az Egyesült Államokkal és Ausztráliával, mint például Belgiummal. Ez nem azt jelenti, hogy Nagy-Britannia ne lenne európai ország. Természetesen az.

A szigetország azonban mindig is olyan volt, mint egy család a vacsoraasztalnál, ahol a résztvevők távolabbi partokról álmodoznak, és azt kívánják, bárcsak valahol máshol lehetnének. Nos, a Brexit valóra váltotta ezt a pillanatot, és a „Globális Nagy-Britannia” megérkezett.

Fotó: Daniel SORABJI / AFP

Az Egyesült Királyság idővel meg fogja valósítani azt az ambícióját, hogy még inkább a globális kereskedelem középpontjába kerüljön. Aktív tárgyalásokat folytatnak a kétoldalú kereskedelmi megállapodásokról szerte a világban. Ezek közül több is hamarosan megvalósul.

Nagy-Britannia vonzó bevándorlási célpont kíván lenni nemcsak az Európából, hanem a világ minden tájáról érkező emberek számára.

Nemrég jelentették be: fontolóra veszik, hogy vízumot adjanak azoknak, akik Hongkongból szeretnének a szigetországba költözni, ami tökéletes példája annak, ahogy az Egyesült Királyság a múltjára támaszkodik a jövője megerősítése érdekében. A világ többi részével folytatott mélyebb integráció révén az Egyesült Királyság jobban hozzáférhet a külföldi piacokhoz. Ez pedig döntően azt is eredményezi, hogy a külföldi vállalatok is jobban hozzáférhetnek majd a brit piachoz.

Ez Magyarország számára is lehetőség. Az Egyesült Királyság piacára belépő vállalatok Európa küszöbén állnak. Közülük sok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az EU továbbra is nagy és élénk gazdaság marad, amely vonzó lehet ezen vállalkozásoknak.

Magyarország kiemelt célpontja kíván lenni az Európai Unióba áramló befektetéseknek, tekintve az ország magasan képzett munkaerejét, a kedvező életszínvonalat, a stabil makrogazdasági kilátásokat és az EU számos más piacához való könnyű hozzáférést.

Feltételezve, hogy Magyarország képes lesz az elkövetkező évtizedekben egyensúlyban tartani ezt a különleges helyzetet, a La Manche csatorna túloldaláról tapasztalható nagyobb érdeklődés számos előnnyel járhat.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.