BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
OTP

Idén is optimisták a részvénybefektetők

2022.01.06., csütörtök 19:03

A tavalyi év egyértelműen a részvénykitettséggel rendelkező befektetőknek kedvezett, hiszen a világ 91 vezető részvénypiaci indexéből csupán nyolc nem tudott a pozitív tartományban végezni. 

A koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as év után, amely rendkívüli volatilitást eredményezett a tőzsdéken, sikerült kirobbanó teljesítményt elérni. A jegybankok mennyiségi lazításainak keretében a főként állampapírvételből származó bevételeknek helyet kellett találni, és a történelmi mélyponton tartott alapkamatok, az Európában továbbra is negatív hozamú, hosszú távú állampapírok miatt csakis a részvénypiacokra eshetett a választás. Az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 index 69 alkalommal tört új csúcsra, ami 1928, a fennállása óta mért második legmagasabb érték az 1995-ös 77-es érték után. Ennek fényében nem meglepő a csaknem 27 százalékos éves teljesítmény. 

Fotó: Shutterstock

A kontinens ezzel szemben visszafogottabb teljesítményt mutatott, de így is többször sikerült rekordszintet kijelölni. 

Kelet felé haladva, talán épp a visszafogottabb jegybanki és fiskális lazításnak köszönhetően, a részvénypiaci teljesítmény is szerényebb volt mind 2020-ban mind tavaly. 

A külföldi befektetők előszeretettel kezelik egységként a kelet-közép-európai régiót, ahol részvénypiaci szempontból a lengyel (WIG 20), a cseh (PX), a magyar (BUX) és a román (BET) index jöhet számításba, valamint gazdasági és földrajzi kapcsolatai miatt az osztrák (ATX) részvényindex is esetleg ide sorolható. Bár ezek az indexek a járvány megfékezésére hozott intézkedések – gazdasági lezárások – hatására még együtt zuhantak be többéves mélypontra, de tavaly már megmutatkoztak a különbségek az egyes piacok között. 

A BUX és a WIG 20 novemberben vált ismét alulteljesítővé, amiből az év végéig már nem tudott kilábalni. A BUX indexnél a gyengülést talán a nagypapírok várakozásokat szinte minden szempontból meghaladó harmadik negyedéves gyorsjelentése okozta, ami profitrealizálásra késztette a befektetőket. Azonban a benzinárak, majd a hitelkamatok befagyasztása a két legnagyobb súlyú indextag sújtásával gondoskodott a lemaradásról. Így az évzárásra a BUX index 10 százalékpontnyira maradt el október végi rekordszintjétől. Ennek ellenére 2017 után ismét 20 százalékot meghaladó drágulással zárta a tavalyi évet. 

Az idei év újra kedvező lehetőségekkel kecsegteti a befektetőket, ahogy azt az év első kereskedési napján láthattuk. 

A régiós kamatemelési ciklus a kamatárrés növelése révén kedvező hatással lesz az OTP bevételeire, amelyeknek már több mint a felét a külföldi leányvállalataiból szerzi. A hitelfelvételi kedv erős a térségben, ami a végrehajtott és bejelentett felvásárlások konszolidációjával együtt biztosítja az eredménybővülést. A Mol esetében a megint emelkedő nemzetközi olajárak segíthetnek elérni a novemberi bejelentés előtti árszinteket. Bár kérdéses az üzemanyagár-maximálás február utáni sorsa, a benzinkutakat tartalmazó fogyasztási szolgáltatások szegmense csak 20 százalékát adja a vállalati eredménynek. 

Érdekesség, hogy pontosan az árbefagyasztásnak köszönhetően az előzetes adatok alapján megnőtt az olyan prémiumkutak forgalma, 

mint a Fresh Cornerrel ellátott Mol töltőállomások. Ez a tendencia, ha tartósnak bizonyul, segíthet kompenzálni az üzemanyagon elért veszteségeket. 

A Richter a negyedik negyedévben több kedvező bejelentést is tett, amelyek teljes mértékben még nem feltétlenül tükröződnek az árfolyamban. Október végén a major depresszióban szenvedő betegek cariprazine-nal történő kiegészítő kezelésére elvégzett fázis 3 klinikai vizsgálat sikeres volt. Ennek következtében a Richter amerikai partnere, az AbbVie 2022 első felében kiegészítő engedélykérelmet nyújt majd be a Vraylarra vonatkozóan. A Johnson & Johnsontól tavaly januárban megvásárolt fogamzásgátló tapasz, az Evra a teljes évre előirányzott 5 százalékos eurós árbevétel-növekedés helyett az év első kilenc hónapjában már 6,6 százalékos növekedést mutatott, így szinte biztosított a tervek felülteljesítése és a további növekedési potenciál.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.