BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hőszigetelés

Moduláris zöldtető: hőszigetelés nagy vízmegtartással

Az extenzív zöldtetőknek kiemelkedő jelentőségük van a nagy tetőfelületű ipari, kereskedelmi és logisztikai ingatlanok esetében, ahol az üzemeltetési költségek között nagy súlyt képvisel a temperálás. A távol tartott meleg, illetve hideg természetesen a legfontosabb, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tető mennyi vizet tart meg a lehulló csapadékból, mennyire könnyű vagy nehéz telepíteni, és milyen előkészületeket igényel a telepítés.
Szerző képe
Nágel Péter
ügyvezető, Frustum Kft.
3 órája

A zöldtetőknek két alapvető típusuk van, az intenzív és az extenzív. Az intenzív zöldtetőt a tulajdonos használni is akarja, tehát valójában egy zöldített tetőterasz, jellemzően évelő növényekkel, cserjékkel, cserepes növényekkel, kaspós fákkal beültetve. Az extenzív zöldtető ezzel szemben nem vagy csak korlátozottan járható, kizárólag azt a célt szolgálja, hogy az alatta található tetőfelületet megóvja a hőhatástól, az UV-sugárzástól, a fizikai ráhatástól (jégeső) vagy a fagytól, mindeközben pedig szén-dioxidot kössön meg. Az extenzív zöldtetőknek kiemelkedő jelentőségük van a nagy tetőfelületű ipari, kereskedelmi és logisztikai ingatlanok esetében, ahol az üzemeltetési költségek között nagy súlyt képvisel a temperálás.

Green roof in Toronto
Views of green roof on top of building in Toronto, Ontario, Canada
Moduláris zöldtető: hőszigetelés nagy vízmegtartással / Fotó: Getty Images

A zöldtetők nemcsak a hőszigetelő képesség, hanem több más paraméter alapján is jól megkülönböztethetők. A távol tartott meleg, illetve hideg természetesen ezek közül a legfontosabb, mégsem elhanyagolható szempont, hogy a tető mennyi vizet tart meg a lehulló csapadékból, mennyire könnyű vagy nehéz telepíteni, milyen előkészületeket igényel a telepítés, sőt, az ingatlanüzemeltetőknek fontos az is, hogy amennyiben mégis valamilyen károsodás éri a tetőt (beázás), akkor az a telepített növényzet alatt milyen költségekkel javítható.

Ezeknek az elvárásoknak maradéktalanul megfelel egy új, szabadalmi oltalomra váró magyar moduláris zöldtetőrendszer, a GIBox. A modulok alja 10 centiméter vastag hungarocell, ami felett gyakran áll néhány centiméter víz, és amit sohasem ér közvetlen hősugárzás, mivel felette 8 centiméter vastag a növényzet gyökérzetének helyet adó kavicságy, és erre is árnyékot vet maga a növény. Az eddigi szenzoros mérések alapján az eredeti tető felszínén mért hőmérséklet télen átlagosan 5-8 fokkal melegebb, mint a külső hőmérséklet, melegben pedig átlagosan 6-11 fokkal hűvösebb, mint a külső hőmérséklet. A modulok alatti felületen mért ilyen hőmérséklet kiegyenlítés 15-20 centiméteres EPS-szigeteléssel egyenértékű fűtési és hűtési energiamegtakarítást tesz lehetővé, ami különösen nagyobb csarnokoknál, ipari létesítményeknél, irodaházak és lakóépületek legfelső szintjein jelent hatalmas megtakarítást a felhasználóknak. 

Alapfunkció a hő meg-, illetve távol tartása

Az augusztusi hőhullám idején végzett szenzoros mérések alapján a rendszer a szokásos „meleg időnél” is jobban teljesített. A hőmérséklet-különbség az árnyékban mért hőmérséklet és a ládák alatt mért hőmérséklet közötti különbség a legmelegebb órákban meghaladta az 5 fokot is. A tetőn fémmel burkolt felületek megközelítették a 200 Celsius-fokos hőmérsékletet, a fával burkolt felületeké 80 Celsius-fok fölé emelkedett, és a tetőfelszín hőmérséklete még az északi tájolású cseréppel fedett felületeken is elérte a 60 Celsius-fokot. Ezekkel szemben a kiszáradt GIBox ládák felszíne a 40–55 Celsius-fok tartományban maradt, a vizet tartalmazó ládák felszíne pedig nem haladta meg a 40 Celsius-fokot. 

A GIBox azonban nemcsak az alapfunkció ellátásban kivételes. Minden zöldtető problémája, hogy telepítésük rendkívül körülményes, hosszas előkészületeket és precíz munkát igényel. Még az extenzív zöldtetőkhöz is speciális tetőszigetelés szükséges, és gyakran a födémet is meg kell erősíteni, mert nem arra tervezték, hogy a szükséges mennyiségű földet, az általa megtartott vizet elbírja. Ez általában önmagában is elég ahhoz, hogy elriassza az épületek tulajdonosait a zöldtetőtől, de emellett gondot jelent a növényzet karbantartása, esetleges öntözési igénye és az, hogy a zöldtető alatt bármilyen későbbi javítási munka (például egy beázás elhárítása) az eredeti telepítési költségek többszörösét is elérheti. 

A GIBox moduláris zöldtető mindezeket a problémákat áthidalja. A 40 × 60 centiméteres modulok súlya növényekkel betelepítve, szárazon 12-14 kilogramm, tehát lényegében bárki elbírja, dolgozhat vele, telepítheti. A modulok egymás mellé telepítve és vízzel telten egy négyzetméteren 146 kilogrammot nyomnak egyenletesen elosztva a felületen, ennyit minden hagyományos tetőszerkezet vidáman elbír az előírás szerinti 60 centiméteres hótakaróval együtt, bár félő, hogy ilyet már sem mi, sem az unokáink nem fognak látni. A modulok puha lábakon állnak, így a tető felülete semmilyen előkészítést nem igényel. 

A rendszer használata lehetővé teszi, hogy az eredeti tető esetleges hibái, sérülései könnyen javíthatók legyenek. Az érintett területen található modulok kiemelhetők, alattuk elvégezhetők a javítási munkák, majd az elemek ismét visszahelyezhetők. Ez a művelet egy hagyományos zöldtetőnél rendkívül körülményes, többhetes és drága beavatkozás lenne. Iparági tapasztalatok szerint az ilyen javítási munkák általában a zöldtető eredeti telepítési költségének 3-5-szörösére rúgnak, GIBox-tetőn azonban ilyen többletköltséggel lényegében nem kell számolni. A rendszer alkalmazásával az ilyen javítási munkák gyakorisága is csökken, mivel a tető élettartamát határozottan növeli, hogy UV-sugárzás sohasem éri, és a mechanikai behatások esélye is minimálisra csökken. 

A modulok 87 milliméter vizet tartanak meg, ha ennél több kerül beléjük, akkor a víz a túlfolyókon keresztül távozik. Ez nagyságrendekkel több, mint amire a hagyományos zöldtetők képesek, és ennek nemcsak a tető hőháztartása miatt van jelentősége (lásd: keretes írásunkat). Ilyen mennyiségű csapadékvíz legfeljebb rendkívül intenzív, csapadékos időjárásban több nap alatt gyűlhet össze, egy kiadós, a fővárosban már komoly fennakadásokat okozó zápor 20–40 milliméternél nem hoz több csapadékot. Ennyi vizet a GIBox modulok maradéktalanul megtartanak, ami azt is jelenti, hogy a moduláris zöldtető a csatornarendszert is megkíméli a nagy terheléstől, aminek nemcsak a villámárvizek miatt van jelentősége, hanem nagy felületű ipari ingatlanoknál a vízelvezetést is olcsóbbá teszi.

A rendszer a beletelepített növényekkel teljesen önellátó, semmilyen gondozást nem igényel. A sedum fajok (varjúháj) rendkívül szárazságtűrő növények, lassan veszik fel és párologtatják el az összegyűlt csapadékot, és ha az teljesen ki is száradna, a növény akkor is további több hónapig életben marad. A varjúháj 5–20 centiméterre nő, de szépen terül, ezért a növényzet a telepítés után néhány hónappal benövi a modulok egymáshoz érő falát is, onnantól kezdve egybefüggő zöldfelületet alkot, és azt is megakadályozza, hogy modulok közvetlen napsugárzásnak legyenek kitéve. 

A varjúhájfajok időről időre kicsi virágokat hoznak, ami nemcsak látványossá teszi az extenzív zöldtetőt, de tápanyagot ad a beporzó rovaroknak, ideiglenes méhlegelőként működik. A növények között időről időre felbukkanhatnak kívülről behurcolt (szél, madarak) által odahordott magok, és azokból kikelő növények is, ám ezek a lapostetőkre jellemző nagy hőhatás miatt tartósan nem tudnak megtelepedni: gondot így nem okoznak, de hozzájárulnak ahhoz, hogy a tető időnként változatosabb színezetet nyerjen. 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.