BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külön utakon

A szibériai és orosz távol-keleti térségek problémáival foglalkozó bajkáli gazdasági fórumon, amelyet most szeptemberben tartottak meg először Irkutszkban, a gazdaság fellendítése és ennek legvalószínűbb megoldása, a külföldi befektetők becsábítása volt a fő téma, ahogy Oroszországban mindenütt -- csak itt másképp.

Mert amíg az Oroszországi Föderáció kormánya a mindenki számára egységes gazdálkodási elvek híve, addig a Nyezaviszimaja Gazeta beszámolója szerint itt nagyon is külön utakról volt szó. Nem véletlenül mondta az Izvesztyija kérdéseire válaszolva a fórumon részt vevő Alekszej Kudrin szövetségi pénzügyminiszter, hogy nem ért egyet a javasolt újításokkal. Leonyid Dracsevszkijnek, a szibériai körzet elnöki megbízottjának is az volt a véleménye, hogy a szibériai és távol-keleti területeknek nem szabad elszigetelődniük Oroszország egészétől.

Pedig ha valóra váltanák a fórumon ismertetett -- és nagyrészt az Orosz Tudományos Akadémia Távol-keleti Intézetének tanulmányai alapján készült -- terveket, akkor elkerülhetetlen lenne ez az elkülönülés. A "kis lépések" ötletén kívül, amely néhány különleges gazdasági övezet kialakítását jelentené, például Blagovescsenszkben és Habarovszkban, merészebb javaslatok is elhangzottak. Ezek arra vonatkoztak, hogy az orosz Távol-Keleten vezessenek be különleges gazdálkodási feltételeket, Oroszország minden keleti régióját egyesítsék egyetlen egységes gazdasági térségbe Japán, Kína és "az új ázsiai tigrisek" példája nyomán.

Megkönnyítendő a pénz átáramlását a határon az ázsiai gazdasági partnerektől, megnyitnák itt az orosz központi bank "leányvállalatát", amely teljesen önálló árfolyam-politikát folytatna. A javaslattevők azt is célszerűnek látnák, hogy ebben a leendő egységes keletorosz térségben az orosz rubelt a japán jenhez kössék. Az itteni vámrendszer is különbözne az általános oroszországitól. Például az import-személygépkocsik vámját sokkal alacsonyabb szinten állapítanák meg, mivel itt az orosz gyártmányú autók úgyis mindig drágák lesznek.

Persze, ezek még csak tervek, megvalósításukhoz rengeteg pénz kellene (csak az olaj- és gázberuházásokra körülbelül 15 milliárd dollár), de a hatalom máris veszélyt érez. A részt vevő kormányzók ezért nagyon visszafogottan nyilatkoztak a fórumon. Kudrin pénzügyminiszter pedig azt mondta, itt semmi szükség központi banki filiáléra, csak erősíteni kell a bank regionális tevékenységét. Más különleges intézkedések sem kellenek, a külföldi befektetések növeléséhez először inkább gondoskodni kell a befektetéseket védő törvények érvényesítéséről, és csökkenteni kell az adókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.