BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fenyegetés: Európa olaj nélkül maradhat!

Az olajszállítások leállításával fenyegette a venezuelai elnök mindazokat az európai országokat, amelyek kormánya hatályba lépteti és alkalmazza az illegális bevándorlás visszaszorítására legutóbb elrendelt szigorításokat.

Hugo Chavez „szégyenletesnek” nevezte a korlátozásokról szóló – nemrég elfogadott – direktívát, és közölte, hogy kormánya nem fogja „karba tett kézzel nézni” az adott jogszabály alkalmazását. A paraguayi elnök látogatása során tett nyilatkozatában a venezuelai államfő utalt arra is, hogy esetleg kiebrudalják az országból azokat a befektetőket, akiknek a kormányuk alkalmazza a szóban forgó jogszabályt.

Mint azonban a Reuters rámutat, túl nagy hatása nem lesz a mostani fenyegetésnek, mert az EU-térségbe viszonylag keveset szállít az – amúgy is magas kéntartalmú – olajából a dél-amerikai állam. Chavez – hangoztatja a hírügynökség – egyébként sem arról ismert, hogy a kilátásba helyezett retorzióknak érvényt is szerezzen, főleg akkor, amikor ilyen magasak az olajárak.

Az illegális bevándoroltak ügyének kezelésére az EU-ban nemrég elfogadott szigorítás szerint akár 18 hónapig is elzártan lehet tartani az engedély nélkül érkezőket, a kiutasításuk után pedig 5 évig nem léphetnek a tagállamok területére. A jogszabály emellett ösztönzőket tartalmaz a jövevények hazatérésére.

A korlátozások Venezuelát alig érintik, mert onnan csekély számban érkeznek illegálisan Európába, nem így Bolívia és Ecuador, ahonnan sokan tartózkodnak például az Ibériai-félszigeten. Az uniós direktívát a bolíviai elnök – az aymara indián származású – Evo Morales „rasszistának” minősítette, és azzal válaszolt, hogy kormánya is kiutasíthatná azokat, akik „kifosztották az országot, éhezést, nyomort, betegségeket, kizsákmányolást és diszkriminációt hoztak”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.