BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Le Pen

Le Pen egy mozdulattal szállt bele Mbappéba és Macronba

A Nemzeti Tömörülés vezetője megígérte, hogy nem küldenek katonákat Ukrajnába, sőt, megtiltják Ukrajnának, hogy Oroszország területét lője az ő rakétáikkal. Le Pennek aztán Mbappéhoz is volt egy pár szava.

Franciaország nem küld francia katonákat Ukrajnába, akármennyire is szeretné ezt elérni Emmanuel Macron elnök – mondta Marine Le Pen, a francia radikális jobboldal vezetője a CNN-nek.

Le Pen
Le Pen nem kímélte sem Mbappét, sem Macront / Fotó: Hans Lucas via AFP

A Nemzeti Tömörülés névre hallgató radikális jobboldali pártszövetség vezetője nyilatkozatában, melyet pont az ő váratlan EP-választási sikerük nyomán kiírt előrehozott választás második, vasárnapi fordulója előtt tettek közzé, Le Pen kiemelte: ha az új kormány miniszterelnöke azt mondja, hogy nem mennek francia katonák Ukrajnába, akkor nem mennek katonák Ukrajnába, még akkor sem, ha Macron saját hatáskörében ezt szeretné elérni.

Az új kormánynak pedig az ő pártja adja majd a miniszerelnökét, aki nemet fog mondani minden ilyesfajta felvetésre.

Le Pen ezenfelül elmondta, meg fogják akadályozni, hogy Ukrajna a tőlük kapott nagy hatótávolságú rakétákat Oroszország területének támadására használja fel. 

Le Pen Mbappét sem kímélte

A Nemzeti Tömörülés fejének ezen felül Kylian Mbappéhoz, a francia futball legnagyobb jelenlegi sztárjához is volt egy pár szava. A csatár ugyanis – sok csapattársához hasonlóan – egyértelműen felszólította a franciákat, hogy a második fordulóban mindenképpen menjenek el szavazni, és bármi áron akadályozzák meg, hogy a Le Pen fémjelezte radikális jobboldal abszolút többségre tudjon szert tenni a parlamentben. 

A PSG-ből frissen eligazoló titán úgy fogalmazott: nem szeretne egy olyan országot képviselni, amely nem osztja az ő értékrendjét. Le Pen szerint viszont 

Mbappé nem képviseli a bevándorló családból származó franciákat, 

így véleménye nem is reprezentatív, mivel vele ellentétben sok bevándorlónak még a rezsiköltségek kifizetése is gondokat jelent.

A francia parlamenti választások második fordulóját most vasárnap rendezik majd meg, amelynek a legfontosabb kérdése az lesz, abszolút többséget tud-e szerezni Le Pen pártja az 577 fős törvényhozásban. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.