BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozatosan 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt - Összeomolhat a nyugdíjrendszer Csehországban

A cseh parlament alsóháza jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a nyugdíjkorhatár lépcsőzetes emelését.

A cseh férfiak jelenleg 62 éves, a nők pedig 61 éves korban mehetnek nyugdíjba. Amennyiben a törvényjavaslatot a parlament felsőháza is elfogadja, a korhatár 2030-ig lépcsőzetesen 65 évre emelkedik.

A Reuters szerint a korhatáremelés kulcsfontosságú lépés a cseh kormány arra irányuló igyekezetében, hogy megakadályozza a nyugdíjrendszer összeomlását a lakosság elöregedése következtében.

A magyar nyugdíjrendszerrel kapcsolatban hasonló szakértői vélemények láttak napvilágot. A mostani mintegy 500 milliárdos hiány a rendszerben - ha minden változatlanul marad - fél évszádon belül 50 ezer milliárdra duzzad, és államcsődhöz vezet.

Több szakértő is a nyugdíjkorhatár emelését javasolja, az Oriens például kétévente egy évvel, mivel a mai magyar korhatár - és főleg a tényleges nyugdíjba vonulás ideje - Euróbában az egyik legalacsonyabb. Az emelést már 2010-től kezdenék, és hat év alatt érne véget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.