BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külön megjelölnék a sok cukrot és zsírt tartalmazó élelmiszereket Németországban

A gyártói önkorlátozásokra, az élelmiszerek „informatívabb” címkézésére és a felvilágosításra összpontosító elhízás elleni programot terjesztett az eheti berlini kabinetülés elé a fogyasztóvédelemért és a közélelmezésért felelős miniszter, Horst Seehofer (CSU) és az egészségügyi miniszter, Ulla Schmidt (SPD).

Az ellenzéki Zöldek képviselői már az első változat közzétételét is súlyos fenntartásokkal fogadták. Az előterjesztés egyik fő pontja szerint a gyártóknak a közlekedési lámpák szerinti színskálával kellene jelölniük, hogy a készítményeik mennyi cukrot és zsírt tartalmaznak - számol be a Financial Times Deutschland.

A jelölést önkéntes alapon szeretné keresztülvinni Seehofer, mert a megkülönböztetésre vonatkozó bárminemű kötelező előírás EU-s jogszabályokba ütközne. Az ellenzék viszont éppen az önkéntességet támadja, mert – mint képviselőik hangoztatják – ki lesz az az élelmiszeripari gyártó, aki piros címkével hozná forgalomba termékét.

A zöld szín viszont hamis biztonságérzetet adna, mert egyértelmű állami előírások nélkül nem lenne a besorolásnak semmilyen tudományos alapja. A környezetvédők – akik a kormány tervezetét alibi-intézkedések gyűjteményének, sőt az élelmiszeripari ajánlások fénymásolatának tartják – konkrét intézkedéseket kérnek számon, például az édességek reklámozásának tilalmát, és a hizlaló gyorséttermi készítmények elleni határozottabb fellépést.

A Zöldek frakcióvezető-helyettese a brit gyakorlattal példálózott, ahol a gyermekeket úgy kímélik az elhízás veszélyétől, hogy este nyolc óra előtt nem szabad édességet reklámozni a televízióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.