BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miről tárgyal Gyurcsány? Középpontban a földgáz

Azerbajdzsán után ma Türkmenisztánba látogat Gyurcsány Ferenc. A magyar kormányfő miként Bakuban, úgy Asgabatban is a kétoldalú, ezen belül kiemelten a gazdasági kapcsolatokról tárgyal, döntően energiaügyekről. Üzletemberek, köztük molosok is a miniszterelnökkel tartanak.

Magyarország kulcsszerepet tulajdonit Azerbajdzsánnak a tervezett Nabucco gázvezeték-projektben - egyebek között ez derült ki Gyurcsány Ferenc kétnapos azeri útján. A kormányfő egyenesen úgy fogalmazott, hogy nincs Nabucco Azerbajdzsán nélkül. Mint az MTI - az Artur Tahiroglu Rasizada azeri miniszterelnökkel folytatott tárgyalás után tartott sajtótájékoztatóról - jelentette: Rasizada hangsúlyosan szólt a gazdasági kapcsolatok ösztönzéséről. Tegnap egyébként három kétoldalú megállapodást, illetve nyilatkozatot is aláírtak a két ország képviselői, így a magyar és az azeri agrártárca együttműködéséről, az információs és kommunikációs technológiák terén való együttműködésről, s a statisztikai hivatalok közötti együttműködésről.




Ma Türkmenisztán következik: Asgabatban Gyurcsány megbeszéléseket folytat Gurbanguly Berdimuhamedow köztársasági elnökkel. Látogatása alkalmából itt is több kétoldalú megállapodást írnak alá.

Mint ismert, nem csak Azerbajdzsán, hanem Türkmenisztán is jelentős szereplője a világ energiapiacának. Ez utóbbi a világ hatodik legnagyobb földgázexportőre, jelenleg évi 58 milliárd köbméter szállításával.
Nem véletlen tehát, hogy a kormányfői küldöttségben molosok is csatlakoztak a kőrúthoz.

Mint a Világgazdaság korábban beszámolt róla: a Mol-küldöttség  nem a vásárlásról, hanem az Azerbajdzsánban indítandó kutatási és termelési beruházásról kívántak egyeztetni.

A Mol terve a februárban Budapesten született magyar–azeri gazdasági együttműködési megállapodáson alapul, amely kitért az azeri ásványvagyon feltárására is, s amelyet Kákosy Csaba akkori gazdasági és közlekedési miniszter és Heydar Babajev azeri gazdaságfejlesztési miniszter írt alá.
Mindenesetre Gyurcsány előzetesen azt mondta, hogy a látogatás összefüggésben áll azzal a magyar törekvéssel, hogy mérsékelje közel egyoldalú energiafüggőségét, biztosítsa biztonságos energiaellátását.

Középpontban a Nabucco

Európa érdekelt abban, hogy minél előbb konkrét és tartós megoldások szülessenek energiaellátásának biztosítására - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc bakui sajtóértekezletén. Szavai szerint Magyarország adott esetben 1-2 milliárd köbméter azeri gázt vásárolna évente a Nabuccón keresztül, s természetes, hogy más európai államok is a vevők közt lennének.

Utalt arra is, hogy a Nabucco jelenleg a szervezés tekintetében előnyösebb helyzetben van a Déli Áramlathoz képest: komoly munka folyik, hogy mielőbb konkrét befektetőket vonjanak be, s konkretizálják, mikor és mennyi gáz kerülhet majd e vezetékbe. Emlékeztetett arra is, hogy Európának 2025-re még 150-200 milliárd köbméter gázra lenne szüksége, s a Nabucco ennek csak kis része a maga évi 30 milliárdos kapacitásával.

Utalt arra is, hogy a Nabucco jelenleg a szervezés tekintetében előnyösebb helyzetben van a Déli Áramlathoz képest: komoly munka folyik, hogy mielőbb konkrét befektetőket vonjanak be, s konkretizálják, mikor és mennyi gáz kerülhet majd e vezetékbe. Emlékeztetett arra is, hogy Európának 2025-re még 150-200 milliárd köbméter gázra lenne szüksége, s a Nabucco ennek csak kis része a maga évi 30 milliárdos kapacitásával. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.