BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csúszhat tovább a Déli Áramlat projekt

Mielőbb hozzá kell látni a Déli Áramlat gázvezeték lefektetéséhez. A gázcső mintegy 20 milliárd dollárba fog kerülni, tette közzé az első hivatalos orosz becslést az orosz energia miniszter.

A Gazprom már megállapodott Bulgáriával, Magyarországgal, Szerbiával és Görögországgal a Déli Áramlat projektről, s a végéhez közelednek a tárgyalások Ausztriával és Szlovéniával is.  A beruházás Szergej Smatko orosz energiaminiszter becslése szerint körülbelül 20 milliárd dollárba fog kerülni. Korábban orosz részről nem hangzott el előrejelzés a beruházás várható költségeiről, a projekt olasz résztvevője, az ENI pedig tízmilliárd eurót – azaz 15,7 milliárd dollárt – valószínűsített. Smatko a görög fejlesztési miniszterrel, Hrisztosz Foliasszal Moszkvában folytatott hétfői tárgyalásai után megjelent közleményében hangsúlyozta, hogy az évi 30 milliárd köbméter kapacitású Déli Áramlat építésének 2009 végéig el kell kezdődnie. A vezeték a Fekete-tenger alatt érné el Bulgáriát, ahonnan az egyik ága délre tartva Görögországba és Olaszországba jutna, a másik északnyugatra Bulgarián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián keresztül észak felől látná el Olaszországot. Lesz egy ausztriai leágazása.

Szergej Smatko szerint a késlekedéssel csak nőnek a költségek és romlik a projekt megítélése. Ugyanez téma volt Smatko korábbi, olaszországi megbeszélésein is, ahol Claudio Scajola gazdaságfejlesztési miniszterrel tárgyalt.

Hrisztosz Foliasznál a Burgasz-Alekszandroupolisz olajvezeték lefektetését is sürgette az orosz miniszter, a munkálatoknak jövőre el kell indulniuk. Anatolij Janovszkij orosz energiaminiszter-helyettes nemrég megerősítette, hogy az előkészületek jól haladnak. A vezeték építésére Oroszország, Bulgária és Görögország közös vállalatot kíván létrehozni, erről még 2007-ben állapodtak meg. A cső oroszországi kiindulópontja a novorosszijszki kikötő lenne. A vezetéken évi 35 millió tonna olaj (napi 700 ezer hordó) Európába 2010-től, az Égei-tengeren keresztül. A 285 kilométer hosszú vezeték kapacitását 2016 után napi egymillió hordóra lehetne bővíteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.