BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robin Hood adó: Ma minden kiderül!

Mind a költségvetési bevételek, mind a büdzsét terhelő kiadások alacsonyabb lettek az előzetesen vártnál az előző hónapban, a deficit azonban összességében az előrejelzés szerint alakult.

Az államháztartás augusztus hónapot 91,2 milliárd forintos hiánnyal zárta, míg a pénzügyi tárca korábban 94,1 milliárd forintos deficittel számolt – közölte a Pénzügyminisztérium szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Keller László, a tárca államtitkára.

Az államháztartáson belül a központi költségvetés deficitet, míg a tb-alapok és az elkülönített állami pénzalapok többletet halmoztak fel. Az adóbevételeken belül az áfából, a regisztrációs adóból, valamint a személyi jövedelemadóból származó befizetések alacsonyabbak lettek az előzetesen számítottnál, a társasági adó- és járulék-bevételek azonban kedvezően alakultak – derül ki a PM közleményéből. Az előző hónapban kevesebbet költöttek a költségvetési intézmények is, a szeptemberi családi pótlék kifizetésére azonban - az iskolakezdés segítése érdekében - már augusztusban sor került.

Szeptemberre a tárca 80,5 milliárd forintos deficitet vár, ami a GDP 0,3 százalékának felel meg, így az év első három negyedévében 753 milliárd forint lehet az államháztartás hiánya. A bruttó hazai termék arányában ez 2,8 százalékot takar. Az év végi, 3,8 százalékos GDP-arányos deficit-prognózisán a PM nem módosított, igaz, az egy hónappal ezelőtti 1032,4 milliárd helyett immár 1031,9 milliárd forint a várható hiány mértéke.

A bevezetendő Robin Hood-adóról az államtitkár közölte: a kormány ma hozza meg döntését az új különadóról, a részletekről ma délután 14.00 órakor számol be Veres János pénzügyminiszter kormányszóvivői tájékoztató keretében. Ugyancsak döntés születik a távfűtéses lakásban élők személyi jövedelemadó-rendszeren keresztüli támogatásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.