BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezzeg Szlovákia! 175 ezres átlagbér, de a lakosság fele fizetéstől fizetésig él

A szlovákiai lakosság 47 százaléka fizetéstől fizetésig él, azaz havi rendszerességgel képtelen a megtakarításra - derül ki a www.naseplaty.sk internetes hírportál nem reprezentatív felméréséből.

Ez meglehetősen lehangoló eredmény, pedig az elmúlt egy évben közel 10 százalékkal nőtt a szlovák átlagbér, megközelítve a 21 500 koronát (175 ezer forintot) - írja az Új Szó.

Az ankét szerint a megkérdezettek 12 százaléka 1000 és 2000, 9 százaléka 2000 és 5000 korona közötti összeget tesz félre havonta, míg közel egyharmada (32%) 5000 koronánál többet tud megtakarítani.

A megtakarítás hiányának egyik oka, hogy a lakosság jóval több mint fele, mintegy 63-64 százaléka a mindenkori átlagkereset alatti jövedelmet visz haza - vélekedett źubomír Drahovský, a Terno piackutató intézet elemzője. Bár az országos átlagbér nagysága meglehetősen tisztességes, ezt a szintet csak egy szűkebb réteg éri el, vagy lépi túl. A másik ok, hogy a lakosság nagyon rugalmasan reagál a különböző termékek és szolgáltatások reklámkampányára. Ebből adódóan szívesen vásárol újdonságokat, akár eladósodás árán is. Így viszont nehéz pénzt félretenni -mondta az elemző.

Az Új Szó teljes cikkét itt olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.