BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már idén sem éri el a GDP-növekedés a 2 százalékot

Drámaian romlik külső környezet a hitelválság miatt, egyelőre nem látszik a mélypont - derült ki az ICEG EC legfrissebb prognózisából, már idénre is csak 1,7 százalékos növekedéssel számol az intézet.

A világgazdasági folyamatok alapvetően rajzolják át a magyar gazdaság jövőjéről alkotott képünket. A globális pénzügyi válság szeptember-októberben súlyosbodott, amely befektetők kockázati étvágyának visszaesését, a finanszírozási lehetőségek szűkülését eredményezte. A fő exportpiacaink lassulnak, Nyugat-Európára recesszió vár, melynek mértéke egyelőre ismeretlen. Az bizonyos, hogy a külső kereslet nem lesz képes tovább húzni a magyar gazdaságot. Egyedüli pozitívum az olaj, az élelmiszerek és más nyersanyagok áresése, amely a hazai dezinflációt is segíti.

Bár a nyári hónapokban még a gazdaság lassú talpraállását mutatták a statisztikák, a hitelkínálat és a külső kereslet beszűkülése drámaian rontja a növekedési kilátásokat. Felhasználási oldalon a lakossági fogyasztás ugyan túljutott a mélyponton, de nem lesz képes húzni a növekedést. A beruházásokat a hitelszűke, a romló kilátások és a költségvetés mozgásterének csökkenése fogja vissza, míg a nettó export növekedési hozzájárulása az export visszaesése miatt negatívba vált 2009-ben. Az idei év 1,7%-os növekedését jövőre még szerényebb 1,1% követheti. Sőt, mivel a nemzetközi válság mélypontját egyelőre nem látjuk, még a recesszió sem zárható ki - közölték a kutatóintézet szakemberei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.