BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: 5-6 százalék a kamata a hitelcsomagnak

A gyors, 20 milliárd eurós európai hitelcsomagnak hatalmas szerepe van a hazai befektetői bizalom helyreállításában - jelentette ki Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Pénzügyminisztériumban tartott Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unió Bizottságának képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatón Budapesten.

Ezt követően az államtiktár Magyarország nevében köszönetet mondott a hitelt nyújtók megjelent képviselőiőnek. A sajtótájékoztatón jelen volt Elena Flores, az Európai Unió Bizottságának igazgatója, James Morsink, az IMF delegáció vezetője és Anne-Marie Gulde, az IMF főtanácsadója. Magyar részről Keller László mellett Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter, valamint Kovács Álmos a pénzügyminisztérium szakállamtitkára tájékoztatta a megjelenteket.

Az államtitkár köszönete után Bajnai Gordon rámutatott, a pénzügyi csomag ellenére a válság hatásai érezhetők lesznek a pénzügyi források, a piacok, valamint a munkahelyek szűkülésében, ezen hatások mérséklésére a kormány jelentős lépésekre készül.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta: a csomag egy hitelkeret, amely a kormány rendelkezésére áll, felhasználásáról lehívásáról ennek megfelelően a kormány fog dönteni. A hitelkeret lehívása után a befolyó deviza a Magyar Nemzeti Bank számlájára kerül és a devizatartalékokat fogja növelni. Simor András hozzátette, a keretnek lesz olyan része, amely a bankrednszer számára lesz elérhető, erről a következő napokban várható pontos ismertetés.
Az összeg mértékével kapcsolatban elmondta, teljes lehívása esetén megduplázza hazánk meglévő tartalékait, valamint egyharmada a magyar államadósságnak. A pénzügyi csomag rendelkezésre állási díja 0,25 százalék éves szinten. 2010 március végéig lehet igénybe venni, kamatköltségei 5-6 százalék között mozognak. Az MNB szerepét ismertetve az intézet elnöke elmondta, két cél van kijelölve: az árstabilitás megvalósítása egy kijelölt pálya mentén, valamint az ország számára a megfelelő devizatartalék-szint biztosítása.

Elena Flores, az Európai Unió Bizottságának igazgatója elmondta, az Unió összes tagországát érinti a válság, de más-más súlyban, ezért volt cél egyes országok erősítése. Ennek fényében 6,5 milliárd euró összegű hitelkeretről döntöttek az európai országok Magyarország részére. A cél a fiskális konszolidáció felgyorsítása, a költségvetés közelebb hozása az egyensúlyi állapothoz. Elena Flores hozzátette: a csomag alapjául a 2006 óta meghozott konszolidációs intézkedések szolgáltak. A csomag további célja hosszú távon fenntartható keretrendszerek biztosítása: kiadások ellenőrzése, a fiskális reformfolymat és a strukturális reformok folytatása.

Anne-Marie Gulde, az IMF megjelent főtanácsadója leszögezte, Magyarország a globális pénzügyi válság körülményeitől szenved, a rendkívül határozott, javulást hozó kormánydöntések ellenére. Magyarország megfelelő és gyors intézkedéseket hozott a válság kezelésére - mutatott rá a főtanácsadó. Ezek a közép- és hosszútávú célok elérését jól szolgálják. Az összeget részletezve elmondta, a Nemzetközi Valutaalap 12,5 milliárd eurót biztosít, ezt egésziti ki az Európai Unió és a Világbank hozzájárulása.
Kérdésre válaszolva Anne-Marie Gulde elmondta, hogy Magyarországot azért érintette súlyosan a válság, mert sok évre visszamenőleg olyan döntések születtek,melyek növelték az eladósodottságot. Ugyanakkor hozzátette: a jelenlegi kormány még időben kiállt a helyzet stabiliziálása mellett. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.