BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Súlyos árat fizet Magyarország a mentőcsomagért"

Stabilizálhatja a pénzpiacokat a Nemzetközi Valutaalap, az EU és a Világbank Magyarországnak szánt közös pénzügyi mentőcsomagja és a kisebbségi szocialista kormányt is segítheti.

Az átlagmagyar azonban valószínűleg szenvedni fog a fájdalmas kiadáscsökkentés miatt – állapítja meg legfrissebb elemzésében a Reuters hírügynökség. Rövid távon a 25,1 milliárd dolláros hitelcsomag képes lehet arra, hogy elég támogatást biztosítson a kisebbségi szocialista kormány számára az előrehozott választásokra irányuló nyomás kivédésére, a jövő évi költségvetés elfogadtatására és a párton belüli elégedetlenség elfojtására – szögezték le a Reuters által idézett elemzők.

Hosszú távon azonban valószínűleg aránytalanul súlyosan érinti a választókat, különösen a nyugdíjasokat és az állami szférában dolgozókat. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy az SZDSZ elnöke szerint az előrehozott választások most csak tovább erodálnák a befektetői bizalmat. Mivel pedig Gyurcsány Ferenc kiadáscsökkentési javaslatai nagyjából ugyanazok, amiket pártja javasolt, a büdzsé vélhetően átmegy a szabad demokraták szavazataival.

A Reuters idézi Kiszelly Zoltán politológus véleményét, aki szerint a válság Gyurcsány pozícióját az MSZP-n belül is megerősíti, s ha a krízis jövő márciusig is elhúzódik, akkor a kormányfőt vélhetően újraválasztják a pártelnöki tisztségben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.