BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tervek szerinti a hiány az államháztartásban

A kormány várakozásának megfelelően alakult az államháztartás egyenlege októberben. Az év tizedik hónapjában mind a három alrendszer minimális deficittel zárt, az államháztartás hiánya az előz hónapban önkormányzatok nélkül 11,6 milliárd forintot tett ki.

A tárca legutóbbi prognózisa októberre 13,5 milliárd forintos államháztartási deficittel számolt.

A központi költségvetés 3,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 5,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,6 milliárd forintos hiánnyal zártak. Október végéig az államháztartás hiánya – helyi önkormányzatok nélkül – 742,6 milliárd forint lett. A Pénzügyminisztérium legutóbbi prognózisában 744,5 milliárd forinttal számolt. Ez a GDP arányában 2,7 százaléknak felel meg, ami megegyezik a szeptemberi értékkel.

Az év egészére a PM 929 milliárd forintos deficitet vár: a költségvetés 944 milliárd, a tb-alapok pedig 12 milliárd forintos hiányt halmoznak fel, az elkülönített állami pénzalapoknál ugyanakkor 27 milliárd forintos szufficit mutatkozik, legalábbis a legutóbbi tervek szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.