BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nincs recesszió Franciaországban

A francia államadósság 15,6 milliárd euróval növekedett a harmadik negyedév során, és az időszak végére meghaladta az 1284 milliárd eurót – közölte az INSEE statisztikai hivatal.

A jelentés egyébként megerősítette az idei júliusi-szeptemberi időszakra vonatkozó, korábban közzétett növekedési adatot, amely szerint a GDP ténylegesen 0,1 százalékkal lett nagyobb az adott negyedévben. Az adat azt jelenti, hogy Franciaország el tudta kerülni a hagyományos definíció szerinti recessziót, azaz az április-júniusi időszakra számított 0,3 százalékos visszaesést nem követte egy újabb negyedéves zsugorodás. Az államadósság a bruttó hazai termékhez viszonyítva szeptember végére elérte 66,1 százalékot, amire 2004 vége óta nem volt példa.

A romló irányzatot kommentálva a gazdasági minisztérium kijelentette, hogy a nagy összegű hitelfelvételt az államháztartás menedzselésének szempontjai indokolták. A rossz piaci helyzetben ugyanis nem kínálkoztak megfelelő feltételek a nem stratégiai jelentőségű állami aktívák tervezett eladásához – hangzik az érvelés. A francia pénzügyminisztérium rámutat, hogy a növekvő államadósság súlyát és veszélyét enyhíti az a körülmény, hogy az állam kezében még mindig nagy értékű aktívák vannak.

Párizs az Európai Bizottságnak küldött legutóbbi előrejelzésében 66,7 százalékban jelölte meg az év végére várható adósság/GDP mutatót, holott szeptemberben ugyanerre még csak 65,3 százalékot vártak. Az ez évre várható közép- és hosszú lejáratú hitelfelvételekre szeptemberben még csak 116 milliárd eurós előrejelzést tett közzé a francia kormány, mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az összeg valamivel 128 milliárd fölött lesz. A következő évben az adott kategóriában 145 milliárd eurós hitelfelvételre kell számítani, ami 10 milliárddal több, mint amit szeptemberben prognosztizált a francia pénzügyminisztérium. A növekvő francia államadósság ellenére a Reuters még mindig viszonylag stabilnak tartja az állampapírok piacát, itt a hozamok továbbra is viszonylag alacsony szinten vannak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.