BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nagyon hosszú ideig" nem találkozhatunk pozitív GDP adatokkal Török szerint

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden nyilvánosságra hozott adatai alapján az elemzők úgy vélik, hogy a magyar gazdaság feltételezhetően 2008. harmadik negyedévében produkált utoljára növekedést a következő egy év várakozásai alapján, a külkereskedelmi termékforgalom adatai pedig a vártnál is rosszabbul alakultak az elmúlt időszakban.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint a jövőben "nagyon hosszú ideig" nem találkozhatunk pozitív GDP adatokkal.

Az elemző szerint már az idei év negyedik negyedévében 0,5 százalékos visszaesésre lehet számítani, 2009 első három hónapjában pedig akár 3 százalékot is zuhanhat a gazdaság teljesítménye. A KSH keddi közlése szerint a GDP az idén a III. negyedévben 0,8 százalékkal, naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a 2008. II. negyedévivel összehasonlítva pedig stagnált.

A növekedés a II. negyedévben még 2 százalék volt éves bázison kiigazítás nélkül. Ugyancsak kedden hozták nyilvánosságra, hogy a külkereskedelmi mérleg január-októberi egyenlege 6,2 millió euró aktívumot mutatott ugyan, de ezen belül októberben 76,5 millió euró volt a hiány, szemben a tavaly októberi 103,5 millió eurós aktívummal. Veres János pénzügyminiszter kedden az Országgyűlés költségvetési bizottságában éves meghallgatásán elmondta, hogy folytatódott a sikeres költségvetési kiigazítás, amelynek eredményeként a Pénzügyminisztérium számításai szerint az idén az eredményszemléletű államháztartási hiány 3,4 százalék lesz a GDP-hez mérten, a nyugdíjkorrekcióval viszont 3 százalék alá süllyed, 2,8 százalékos deficit várható.

Varga Mihály, a parlament költségvetési bizottságának elnöke szerint a gazdasági válságból a gazdasági növekedés vezet ki, ehhez pedig adó- és kiadáscsökkentés szükséges. A bizottsági elnök, volt pénzügyminiszter szerint kisebb parlamenttel és önkormányzatokkal, valamint a korrupció visszaszorításával összesen több mint 500 milliárd forint megtakarítás érhető el, egy hiteles kormánnyal elérhető olcsóbb adósságfinanszírozás révén pedig további 400 milliárd forint.

A gépjárműpiacon egyre inkább érezteti hatását a válság: a következő másfél évben a túlélésért fog küzdeni a piac valamennyi szereplője az MKB-Euroleasing szerint, a tét az autós szektorban érintett, mintegy százezer család megélhetése. A finanszírozók egyelőre nem az adósválság, hanem a készletfinanszírozás miatt aggódnak, az ágazatban ugyanis nagy eladatlan készletek halmozódtak fel, amelyek finanszírozása a pénzügyi bizalmi válság miatt megdrágult.

A gépjárműiparhoz kapcsolódó hír, hogy december 11-től egy hónapra ismét leáll a romániai Automobile Dacia gépkocsigyár, mivel a járművei iránti kereslet a román piacon novemberben 52 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Daimler a súlyos értékesítési gondok miatt kedden bejelentette, hogy rövidített munkaidőt léptet életbe a Mercedeseket gyártó sindelfingeni üzemben. Keddi értesülések szerint az intézkedések január közepén lépnek életbe, s mintegy 20 ezer alkalmazottat érintenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.