BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: az új előrejelzések még rosszabbak lesznek

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fél és egy százalékpont között csökkenti világgazdasági előrejelzéseit néhány napon belül, mondta az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn szerdán.

Az Egyesült Államok és Európa gazdaságai 1-2 százalék közötti visszaesésre számíthatnak idén. - A helyzet nem javul - mondta az IMF vezetője a brit BBC-nek nyilatkozva. Az IMF legutóbbi előrejelzései sem voltak jók, de a néhány nap múlva megjelenő új előrejelzések "még rosszabbak" lesznek, mondta. Hozzátette: még nem tudja az új számokat a világgazdasági átlagra, illetve az Egyesült Államokra és az EU-ra, de "attól tartok, az előrejelzéseket legalább fél és egy százalék közötti mértékben csökkentjük".

Arra a kérdésre, vajon ez azt jelenti-e, hogy az IMF 1-2 százalék közötti visszaesésre számít az Egyesült Államokban és Európában, így felelt: - Efféle visszaesés várható az Egyesült Államokban és Európában. A nagy felzárkózó gazdaságokban még lesz növekedés, de ezek is rosszabbul teljesítenek az eddig vártnál. - Kína, India, Brazília és más felzárkózó országok nagyon lassú növekedésre számíthatnak - mondta Strauss-Kahn.

- Mindent egybevetve, ez év első fele rossz lesz, a második félévben elképzelhető valamelyes javulás, de a kilábalás csak a jövő év elején kezdődhet. Két-három évnél előbb azonban nem térünk vissza a magas növekedési ütemekhez - mondta. Úgy vélte, az IMF-nek van pénze mentőhálókra azoknak az országoknak a számára, amelyek jelenleg fordulnak hozzá. - De ha a válság folytatódik, és ez a legvalószínűbb, akkor mostantól fél év múlva több pénzre lesz szükségünk - mondta.

Az Európai Bizottság a maga részéről már hétfőn elvégezte a gazdaságok időközi leértékelését az utolsó, novemberi előrejelzéseihez képest. A brüsszeli bizottság szerint az EU átlagosan 1,8 százalékos, az euróövezet átlagosan 1,9 százalékos GDP-csökkenésre számíthat igén. Novemberben 0,2 százalékos, illetve 0,1 százalékos növekedést jósoltak erre az évre. Magyarország számára a kilátást-1,6 százalékos visszaesésre rontotta 0,7 százalékos növekedésről. Az EU bizottsága abból indult ki, hogy idén világ átlagos GDP növekedése az előrejelzések szerint 0,5 százalékra csökken a tavalyi 3,3 százalékról és a 2004-2007 közötti időszak kivételesen magas, 5 százalékos értékéről. A brüsszeli bizottság szerint is a második fél évtől kezdve fokozatos és mérsékelt globális növekedésre lehet számítani, azzal, hogy a globális GDP-növekedés jövőre várhatóan 2,75 százalék körül alakul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.