BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Önöktől nem várhatunk kiadásnövekedést" - mondja Magyarországról a brüsszeli kutató

Mindenki egyetért abban, hogy baj van, és a baj a pénzügyi ágazatból ered – mondta André Sapir a brüsszeli Bruegel kutatóintézet munkatársa a Magyar Narancsnak. Sapir szerint a recesszió a pénzügyi válságból fakad, ami három dologban gyökerezik.

Az első a pénzügyi ágazat innovációja: az egyre bonyolultabbá váló származékos ügyletek, vagyis a banki hitelek áttételes megvásárlása, aminek az eredeti célja az volt, hogy megossza a hitelek birtokosainak a kockázatát. A második probléma a pénzügyi ágazat elégtelen szabályozása és felügyelete, ami a legtöbb nyugati országot jellemzi. A harmadik pedig az elmúlt évek túl laza monetáris politikája az egész világon – túl sok volt a túl olcsó hitel.

A belga professzor a hetilapnak azt mondta: túlságosan nagy lelkesedéssel liberalizálták a piacokat, és nem fordítottak elég figyelmet a felügyeletekükre. Szerinte kétségtelen, hogy a piaci szektor szigorúbb és jobb szabályozást igényel. „A pénzügyi kapitalizmus túlzásokba esett, de ez nem jelenti a szabad kapitalizmus, mint olyan kudarcát. Olyan élénkítést kell végrehajtani, ami rövid és hosszú távon is hasznos. De ezt sajnos könnyebb mondani, mint csinálni” – tette hozzá Sapir. Sapir szerint a nagy szociális ellátórendszerek reformjára akkor is szükség van, ha éppen recesszióban van a gazdaság.

„Magyarország kivételes helyzetben van, önöktől nem várhatunk kiadásnövekedést, jelenlegi helyzetükben ez butaság is volna, csak valutaválságot kockáztatnának. Arról nem is beszélve, hogy a fellendülés az exportpiacok fellendüléséből fog jönni, hiszen a belső fogyasztásuk olyan kicsi, hogy önmagában nem fogja kihúzni a gazdasági mocsárból.” André Sapir szerint Magyarországon olyan fokú volt a túlköltekezés, hogy nem maradt mozgástere a kormánynak egyébként sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.