BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási bajban az IMF "megmentője"

Japán jelenleg a második világháború óta a legsúlyosabb gazdasági válságával szembesül - jelentette ki az ország gazdasági és fiskális ügyekben illetékes minisztere.

Kaoru Yoszano szerint - akit a Kyodo hírügynökség idézett, - az ország gazdasága 2008 utolsó negyedében éves rátán 12,7 százalékkal csökkent az előző negyedévhez viszonyítva, ami a leggyorsabb ütemű visszaesés az utóbbi harmincöt évében.

A japán gazdaság hanyatlása mélyebb, mint az Egyesült Államokban és Európában. Különösen feltűnő volt a múlt év utolsó negyedében a japán export visszaesése, amely rekord mértékű, 13,9 százalékos volt.

A tokiói kormány illetékese szerint főként a külföldi kereslet meredek csökkenése húzta le a GDP-t. A japán exportnak ártott a világgazdaság rohamos lassulása és a jen erősödése a főbb külföldi valutákhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.