BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár a GDP száz százaléka is lehet az államadósság

Az állami adósságspirál megfékezéséhez további költségvetési kiigazításra, a GDP növekedési ütemének fokozása, valamint hiteles gazdaságpolitikai vezetőkre van szükség.

Az állami adósságspirál megfékezéséhez további költségvetési kiigazításra, a GDP növekedési ütemének fokozása, valamint hiteles gazdaságpolitikai vezetőkre van szükség - fejtette ki Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGSZOSZ) által szervezett csúcstalálkozón kedden Budapesten. Hangsúlyozta: Magyarországon eddig főként fizetésimérleg-válságok voltak, most azonban elsősorban adósságválságban van az ország.

Külföldi befektetők szerint a magyar állam eladósodottsága elérte azt a szintet, ahol meggondolandó, hogy érdemes-e a jelenlegi kamatszinten finanszírozni az országot - fogalmazott Hamecz István.

Az államháztartás egyenlegében 4-5 százalékos elsődleges többletre lenne szükség ahhoz, hogy megálljon az államadósság további növekedése - mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A magyar államadósság hosszabb távon 2020 körül a GDP 100 százalékát is meghaladhatja, ha ez nem következik be, és ebben az esetben addig átlagosan 6 százalékos kamatfelárat lesz kénytelen fizetni Magyarország az állampapírjai után.

Duronelly Péter rövid távon azzal számol, hogy nincs vége a magyar feldolgozóipar recessziójának, és ez azzal járhat, hogy a magyarországi áruexport április-májusra akár 20-25 százalékkal is visszaeshet éves szinten számolva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.