BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan prognózisok

Hétről hétre pesszimistább növekedési prognózisokat adnak ki az elemzők a magyar gazdaságra. Viszonylag nagy az egyetértés abban, hogy az idei első negyedévben igen jelentős, akár 8 százalékot megközelítő GDP-visszaesés mutatkozhat.

A külső kereslet alakulása osztja meg leginkább az előrejelzőket, abban azonban nagyjából egyetértenek a szakértők, hogy a belföldi kereslet 5 százalék körül mérséklődik 2009-ben.

A kérdés az, hogy még az év végén vagy csak később állnak-e talpra az exportpiacaink. Kedvezőtlen esetben akár a 6,5 százalékot is elérheti a gazdaság zsugorodása.

Az is bizonytalanságot okoz, hogy nem tudni: a külföldi jegybanki és kormányzati élénkítő intézkedések mikor fejtik ki reálgazdasági hatásukat. A PM még tartja magát a 3,5 százalékos GDP-visszaesési prognózisához, de az egyik bécsi gazdaságkutató (WIIW) még optimistább.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.