BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GDP: erősödő pesszimizmus

Mára lényegesen gyengébb gazdasági teljesítménnyel számolnak a szakértők annál, mint amely a kormány hivatalos előrejelzésében szerepel: a prognózisok a várakozásokat alulmúló tényadatok nyomán válnak egyre pesszimistábbá. Az első negyedévre a GDP csökkenése – a már megjelent havi adatok alapján – megközelítheti a 8 százalékot.

A Pénzügyminisztérium ugyan még tartja magát a GDP 3,5 százalékos visszaeséséről szóló prognózisához, de a tárca minisztere már jelezte: van vészforgatókönyvük is. Veres János bejelentése még akár nyugtatólag is hathat a befektetői körökben, innen ugyanis éppen olyan kritika érkezett az elmúlt hetekben, hogy nem szerencsés teljes egészében a külső feltételek javulására alapozni a gazdaságpolitikát.

A februárban végzett Reuters-felmérés szerint még átlagosan 3,5 százalékos gazdasági zuhanást valószínűsítettek a megkérdezett elemzők is, azóta viszont többen is jelezték, hogy romlottak a hazai gazdaság kilátásai. A legenyhébb visszaeséssel kalkuláló GKI például –2,5 százalékról –3,5-re rontotta GDP-prognózisát, és még ezt is csak úgy érhetjük el, ha az export 2 százalékponttal kevésbé esik vissza, mint a behozatal. Ez a tényező osztja meg leginkább az előrejelzőket, abban azonban viszonylag egységesek a szakértők, hogy a belföldi kereslet 5 százalék körül mérséklődik 2009-ben.

Alapesetben 5,2 százalékos csökkenést vár Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője, aki az importban és az exportban is 18 százalékos zuhanással számol. Az igaz, hogy a külkereskedelmi partnereinknél kisebb recesszió, így kisebb keresletszűkülés mutatkozhat, mint Magyarországon, azonban a kivitelünk termékszerkezete érzékenyebb a konjunktúra alakulására.

A gépek, főként a járművek iránti kereslet az átlagosnál is nagyobb visszaesést mutat, ezeknek a súlya pedig átlag feletti a régiós országok exportján belül. Az alappályában – a többi elemzőhöz hasonlóan – még mindig azt feltételezi Kondrát, hogy az év végére fordulat áll be a külső feltételekben. Ellenkező esetben 6,5 százalék is lehet a 2009-es átlagos zsugorodás.

Az mindenesetre már elkerülhetetlennek látszik, hogy az első negyedév jelentős, akár 7,5 százalékos GDP-csökkenést hozzon. Az elemző ugyanakkor kiemeli, nemzetközi összehasonlításban ez egyáltalán nem kirívó, Japánban például 10 százalékos évesített zsugorodást várnak, emellett pedig Németországban is két számjegyű az ipari visszaesés.
A folyamatosan a várakozások alatt alakuló tényadatokkal magyarázza Nyeste Orsolya az egyre pesszimistább prognózisokat.

Az Erste Bank vezető elemzője is rontott az alig egy hónappal ezelőtt kiadott előrejelzésén, már 3-4 százalékos csökkenést vár a korábbi 2,9 helyett. Sőt még ezt is – Kondráthoz hasonlóan – csak abban az esetben látja tarthatónak, ha az év végén már a külső élénkülés jelei mutatkoznak. Ez azonban igencsak bizonytalan, nem tudni, a külföldi jegybanki és kormányzati intézkedések élénkítő hatása mikor válik érzékelhetővé a reálgazdasági szférában. Az első negyedévre Nyeste is drámai számot vár, igaz, ebben egyszeri hatások is szerepet játszanak. Ilyen többek között a januári gázkorlátozás, valamint az üzemek eseti leállása.

Forgatókönyvek

- Számottevő külső élénkülés a második fél évben, a nettó export pozitív, a GDP 3,5 százalékkal csökken

- Enyhe külpiaci fellendülés év végén, a külkereskedelmi mérleg egyensúly körüli helyzetben marad, a GDP 5 százalék körül esik

- Az idén nem javul már a külső kereslet, enyhén romolhat a külkereskedelem szaldója, a zsugorodás elérheti a 6,5 százalékot

- Enyhe külpiaci fellendülés év végén, a külkereskedelmi mérleg egyensúly körüli helyzetben marad, a GDP 5 százalék körül esik

- Az idén nem javul már a külső kereslet, enyhén romolhat a külkereskedelem szaldója, a zsugorodás elérheti a 6,5 százalékot -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.