BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másfélszeresére tornázná fel az olajárat az OPEC

A nyersolaj ára tavaly július 11-én érte el a hordónkénti 147,27 dollárral csúcspontját, utána esni kezdett és decemberben a 32,4 dolláros mélypontra süllyedt.

Azóta az árak valamennyire magukhoz tértek: jelenleg a hordónkénti 45 dolláros szint körül mozognak. A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) nincsen hivatalos olajára, de a tagországok több minisztere a hordónkénti 70 dolláros ár elérését tartja kívánatosnak, mert az megalapozhatná új olajmezők fejlesztésének beindítását.

Abdullah szaúdi uralkodó tavaly a 75 dolláros árat jelölte meg " tisztességesnek", Ali Al-Naimi szaúdi olajipari miniszter ugyanezt az árat tartotta elfogadhatónak, arra való hivatkozással, hogy emellett újabb olajmezőket lehet a kitermelésbe vonni.

Az orosz olajipari cégek támogatják az OPEC döntéseit - közölte Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes, aki megfigyelőként vesz részt az OPEC vasárnapi bécsi értekezletén.

Szecsin hangsúlyozta, hogy az orosz olajtársaságok az év vége táján három millió tonnával már visszafogták kitermelésüket. Az elemzők ehhez azt tették hozzá, hogy az orosz kitermelés visszaesése nem szándékos döntés eredménye volt, az a beruházások mérséklődésére, illetve egyes olajmezők kimerülésére vezethető vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.