BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világbank: 80 éves negatív rekord, 50 milliárd dolláros alap

Robert Zoellick a G20 tanácskozás kapcsán jelentette be: a Világbank 50 milliárd dolláros kereskedelmi alapot hoz létre a válság enyhítésére. A szervezet elnöke közölte: nyolcvan éves negatív kereskedelmi rekordra számít idén.

Zoellick mai bejelentése szerint a világkereskedelem ebben az évben hat százalékot zsugorodik, ez a legnagyobb csökkenés, amelyet nyolcvan éve mértek – idézi a Reuters. A Világbank elnöke mai sajtótájékoztatóján nem közölt részleteket arról, pontosan hogy működik majd a most bejelentett 50 milliárd dolláros kereskedelmi alap. Annyit mondott: a forrás segítséget jelent magánszektor fontosabb szereplőinek a kockázatmegosztási megállapodások létrehozásához.

A Világbank módosított előrejelzése szerint idén 1,7 százalékkal csökken a világgazdaság, ez az első negatív elmozdulás a második világháború óta. Robert Zoellick a kereskedelem lassulásának megállításában kéri a G20 segítségét, egyúttal a felügyeleti szervek megerősítését kérte a világ legerősebb országaitól. A Világbank vezetője saját intézményén kívül a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO) és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is nagyobb beleszólási lehetőséget adna a döntések meghozatalakor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.