BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államháztartás: nincs meglepetés

Valamivel kedvezőbb lett az államháztartás első negyedévi egyenlege a korábban vártnál - az év első három hónapjában a GDP 2,1 százalékának megfelelő deficitet halmozott fel a büdzsé.

Ahogyan januárban és februárban, úgy márciusban is alapvetően a prognózis alapján alakult az államháztartás egyensúlyi helyzete. Márciusban a deficit 309,4 milliárd forint volt. A tárca prognózisa 332,9 milliárd forintos hiánnyal számolt.

A központi költségvetés hiánya márciusban 293,5 milliárd forintot, a tb-alapoké 11,9 milliárd forintot, az elkülönített állami pénzlapoké 4 milliárd forintot tett ki. Az első három hónapban az államháztartás hiánya – helyi önkormányzatok nélkül – 566 milliárd forint volt. Az eltérés a prognózistól nem jelentős, a Pénzügyminisztérium az első negyedévre 589,5 milliárd forintos deficittel számolt.

A negyedév végén GDP arányosan az államháztartás pénzforgalmi deficitje 2,1 százalék lett, szemben a várt 2,2 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.